Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Sójki mazowieckie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1479840" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sójki mazowieckie</strong></p><p>czyli pieczone drożdżowe pierogi z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą</p><p></p><p> Źródło przepisu - <a href="http://www.mniammniam.com/Pierogi_pieczone_-11224p.html" target="_blank">http://www.mniammniam.com/Pierogi_pieczone_-11224p.html</a></p><p></p><p><strong>Ciasto drożdżowe:</strong></p><p>250 g maki pszennej typ 650 </p><p>250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (np. Lubelli)</p><p>1 - 2 łyżeczki drożdży instant (w zależności od tego, czy ciasto będzie wyrastać krótko w cieple czy dłużej w lodówce). Ja je wstawiłam na noc do lodówki, więc dałam tylko 13 g świeżych drożdży</p><p>1,5 łyżeczki soli </p><p>1,5 łyżeczki cukru</p><p>4 łyżki oleju</p><p>1- 1,5 szklanki letniej wody, a czasem więcej, zależy to od mąki </p><p>mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu </p><p></p><p><strong>Nadzienie pierogowe: </strong></p><p>2 szklanki kiszonej kapusty, czyli ok. pół kg drobno pokrojonej </p><p>4- 5 szt. suszonych grzybów (ew. można użyć pieczarek 20 - 25 dkg )</p><p>1 spora cebula pokrojona w kosteczkę </p><p>2- 3 łyżki oleju do usmażenia cebuli</p><p>1 szklanka kaszy jaglanej </p><p>sól, świeżo zmielony pieprz, ew. trochę cukru do smaku </p><p></p><p>Dodatkowo 1 jajko rozkłócone z wodą do smarowania pierogów przed pieczeniem (ja zamiast wody wzięłam łyżkę słodkiej śmietanki).</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p><strong>Nadzienie :</strong></p><p>Kapustę przepłukać , jeśli jest kwaśna i drobno pokroić. Ja nie płukałam, tylko odcisnęłam. </p><p>Grzyby zalać ok. 1/2 litra wrzącej wody, odstawić na 10- 15 min , a potem gotować kolejne 15 min .Odcedzić, ale wywar zachować do ugotowania kaszy, grzyby drobno posiekać. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i odsączyć. Do garnka z zachowanym wywarem z grzybów dolać tyle mleka, aby płynu było 2,5 szklanki. Zagotować z 1 łyżeczka soli , wsypać kaszę i na wolnym ogniu pod przykrywką gotować ok. 20 min . Zdjąć z ognia i nie zdejmować przykrywki jeszcze przez 10 minut. Ostudzić. Kapustę ugotować razem z cebulą podlewając wodą przez ok. 20 - 30 minut, do miekkości kapusty.Połączyć z grzybami i kaszą, doprawić solą i pieprzem .</p><p>Ja robiłam inaczej - Cebulę poddusiłam na oleju, dodałam kapustę i krótko poddusiłam pod przykryciem. Kaszę jaglaną ugotowałam sposobem A.Kręglickiej w wodzie, a wywar spod grzybów dodałam do kapusty. </p><p>Nadzienie przygotowałam wieczorem i wstawiłam na noc do lodówki.</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p><strong></strong>Do miski wsypać drożdże, obie mąki, sól, cukier - dokładnie wymieszać. Zrobić dołek, do którego wlać 3/4 szkl. wody i olej, wymieszać ciasto.W zależności od jakości mąki dolać więcej wody tak, aby utworzyło się ciasto . Przenieść na stolnicę i dodatkowo podsypując mąką wyrobić gładkie ciasto. Ja rozpuściłam świeże drożdże z cukrem i niewielką ilością letniej wody i dodałam do mąki.</p><p>Włożyć z powrotem do miski, posmarować olejem lub posypać mąką, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok.2 godziny (ciasto musi podwoić swoja objętość) lub wstawić na noc do lodówki.W tym drugim wypadku ciasto należy wyjąć na ok. 1 godzinę przed formowaniem.</p><p>Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić, by pozbyć się resztek gazu, podzielić na 3- 4 porcje .Każdą porcję rozwałkować na placek , wykroić kółka lub kwadraty , nałożyć nadzienie. Ja rozpłaszczyłam placek na grubość ok. 2 - 2,5 cm i wycinałam szklanką krażki, które potem rozwałkowywałam na placki.</p><p>Składać można na 2 sposoby. Kółka: zlepić pierogi, ale ułożyć je tak, aby sklejenie było na górze - pieróg wtedy &quot; stoi &quot;. Kwadraty składać po przekątnej , a brzegi sklejać widelcem .</p><p>Przed pieczeniem posmarować pierogi jajkiem z 1- 2 łyżkami wody, aby ładnie się zrumieniły.</p><p>Posmarowane pierogi wkładamy do rozgrzanego piekarnika (grzałki góra - dół ) do 200 st. C na ok. 15 - 20 min aż pierogi pięknie się zrumienią.</p><p> Ja piekłam nieco dłużej w ciut niższej temperaturze (190 stopni), a na ostatnich kilka minut włączyłam termoobieg.</p><p>Wyszło mi 19 pierogów. Na trzy zabrakło mi farszu, bo kilka pierwszych zbyt szczodrze nadziewałam, więc dorobiłam farsz z tego, co znalazłam w lodówce: zmiksowałam ugotowaną ciecierzycę z suszonymi pomidorami z oleju i doprawiłam do smaku.</p><p>Zostawiłam część ziaren w całości, by było co pochrupać.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86226[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]86227[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]86228[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]86229[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1479840, member: 1024"] [B]Sójki mazowieckie[/B] czyli pieczone drożdżowe pierogi z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą Źródło przepisu - [URL="http://www.mniammniam.com/Pierogi_pieczone_-11224p.html"]http://www.mniammniam.com/Pierogi_pieczone_-11224p.html[/URL] [B]Ciasto drożdżowe:[/B] 250 g maki pszennej typ 650 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (np. Lubelli) 1 - 2 łyżeczki drożdży instant (w zależności od tego, czy ciasto będzie wyrastać krótko w cieple czy dłużej w lodówce). Ja je wstawiłam na noc do lodówki, więc dałam tylko 13 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 4 łyżki oleju 1- 1,5 szklanki letniej wody, a czasem więcej, zależy to od mąki mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu [B]Nadzienie pierogowe: [/B] 2 szklanki kiszonej kapusty, czyli ok. pół kg drobno pokrojonej 4- 5 szt. suszonych grzybów (ew. można użyć pieczarek 20 - 25 dkg ) 1 spora cebula pokrojona w kosteczkę 2- 3 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 szklanka kaszy jaglanej sól, świeżo zmielony pieprz, ew. trochę cukru do smaku Dodatkowo 1 jajko rozkłócone z wodą do smarowania pierogów przed pieczeniem (ja zamiast wody wzięłam łyżkę słodkiej śmietanki). [B]Wykonanie:[/B] [B]Nadzienie :[/B] Kapustę przepłukać , jeśli jest kwaśna i drobno pokroić. Ja nie płukałam, tylko odcisnęłam. Grzyby zalać ok. 1/2 litra wrzącej wody, odstawić na 10- 15 min , a potem gotować kolejne 15 min .Odcedzić, ale wywar zachować do ugotowania kaszy, grzyby drobno posiekać. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i odsączyć. Do garnka z zachowanym wywarem z grzybów dolać tyle mleka, aby płynu było 2,5 szklanki. Zagotować z 1 łyżeczka soli , wsypać kaszę i na wolnym ogniu pod przykrywką gotować ok. 20 min . Zdjąć z ognia i nie zdejmować przykrywki jeszcze przez 10 minut. Ostudzić. Kapustę ugotować razem z cebulą podlewając wodą przez ok. 20 - 30 minut, do miekkości kapusty.Połączyć z grzybami i kaszą, doprawić solą i pieprzem . Ja robiłam inaczej - Cebulę poddusiłam na oleju, dodałam kapustę i krótko poddusiłam pod przykryciem. Kaszę jaglaną ugotowałam sposobem A.Kręglickiej w wodzie, a wywar spod grzybów dodałam do kapusty. Nadzienie przygotowałam wieczorem i wstawiłam na noc do lodówki. [B]Ciasto: [/B]Do miski wsypać drożdże, obie mąki, sól, cukier - dokładnie wymieszać. Zrobić dołek, do którego wlać 3/4 szkl. wody i olej, wymieszać ciasto.W zależności od jakości mąki dolać więcej wody tak, aby utworzyło się ciasto . Przenieść na stolnicę i dodatkowo podsypując mąką wyrobić gładkie ciasto. Ja rozpuściłam świeże drożdże z cukrem i niewielką ilością letniej wody i dodałam do mąki. Włożyć z powrotem do miski, posmarować olejem lub posypać mąką, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok.2 godziny (ciasto musi podwoić swoja objętość) lub wstawić na noc do lodówki.W tym drugim wypadku ciasto należy wyjąć na ok. 1 godzinę przed formowaniem. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić, by pozbyć się resztek gazu, podzielić na 3- 4 porcje .Każdą porcję rozwałkować na placek , wykroić kółka lub kwadraty , nałożyć nadzienie. Ja rozpłaszczyłam placek na grubość ok. 2 - 2,5 cm i wycinałam szklanką krażki, które potem rozwałkowywałam na placki. Składać można na 2 sposoby. Kółka: zlepić pierogi, ale ułożyć je tak, aby sklejenie było na górze - pieróg wtedy " stoi ". Kwadraty składać po przekątnej , a brzegi sklejać widelcem . Przed pieczeniem posmarować pierogi jajkiem z 1- 2 łyżkami wody, aby ładnie się zrumieniły. Posmarowane pierogi wkładamy do rozgrzanego piekarnika (grzałki góra - dół ) do 200 st. C na ok. 15 - 20 min aż pierogi pięknie się zrumienią. Ja piekłam nieco dłużej w ciut niższej temperaturze (190 stopni), a na ostatnich kilka minut włączyłam termoobieg. Wyszło mi 19 pierogów. Na trzy zabrakło mi farszu, bo kilka pierwszych zbyt szczodrze nadziewałam, więc dorobiłam farsz z tego, co znalazłam w lodówce: zmiksowałam ugotowaną ciecierzycę z suszonymi pomidorami z oleju i doprawiłam do smaku. Zostawiłam część ziaren w całości, by było co pochrupać. [ATTACH=full]86226[/ATTACH] [ATTACH=full]86227[/ATTACH] [ATTACH=full]86228[/ATTACH] [ATTACH=full]86229[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Sójki mazowieckie*
Bottom