- Wrz 19, 2004
- 30,798
- 4,849
- 113
jean @ 27 Aug 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1336199Szukam przepisu na sok malinowy , jest gdzieś na Cinie?
Sok malinowy. Niby prosta sprawa: maliny i cukier, ale niezupełnie.![]()
Najczęściej spotykanym sposobem jest przesypanie owoców cukrem i ustawienie słoja na słońcu przez kilka tygodni. Największą wadą tego sposobu jest utrata, za sprawą działania promieni słonecznych, cennych składników zawartych w owocach. Kolejną, bardzo częstą wadą, bywa powstanie fermentacji alkoholowej (a nawet octowej), jeśli proporcja owoców i cukru będzie nietrafiona lub jeśli cukier zbyt wolno się rozpuszcza. Posmaku fermentu (wina) już nie da się z soku usunąć. Tego sposobu robienia soków nie stosuję.
Mój sposób to:
Owoce, po umyciu i odsączeniu wody, lekko zgniatam i przesypuję w naczyniu cukrem w ilości ok. 50 dkg na 1 kg owoców i zostawiam na kilka godzin (na noc).
Następnie wybieram jedną z metod:
1. Owoce miękkie (maliny, jeżyny, jagody itp) odcedzam na sicie i przecieram, aby usunąć pestki i uzyskać większą wydajność, dosładzam, przelewam do słoików lub butelek i pasteryzuję przez kilkanaście minut od zawrzenia wody, wyjmuję do ochłodzenia.
2. Owoce twardsze (np. wiśnie) mocno podgrzewam, odcedzam na sicie, sok ewentualnie dosładzam, przelewam do słoików lub butelek, pasteryzuję, wyjmuję i ochładzam. Odsączone owoce można użyć do marmolad.
3. Bardzo dobrym sposobem jest otrzymywanie soku przez parowanie owoców w parowniku. Zasypane cukrem owoce przetrzymać kilka godzin, umieścić w parowniku, parować, sok przelewać do naczyń, pasteryzować lub nie, w zależności od tego, czy robimy to w trakcie parowania, czy zbieramy cały sok, a dopiero później butelkujemy.
Uwagi:
Przy produkcji soków nie używać sit drucianych, sok zmienia kolor i traci wit.C
Soki należy przechowywać bez dostępu światła, bo zmieniają kolor i na dnie naczynia powstaje osad z m.in. wytrąconego barwnika.
Ostatnią edycję dokonał moderator: