Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Solanka mięsna duszona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 943594" data-attributes="member: 10341"><p>Solanki zaliczają się do zup, ale tę znalazłam w rozdziale o mięsach duszonych w &quot;Kuchni rosyjskiej&quot; Hyginy Seheń. I rzeczywiście, bardziej można ją zaliczyć do gulaszów niż do zup. W każdym razie zrobiłam i nie żałuję. Przygotowałam z mniejszej ilości, ale podaję proporcje składników dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>0,5 kg mięsa bez kości - wołowe, wieprzowe lub baranie (kupiłam rostbef wołowy)</p><p>10 dkg cebuli</p><p>20 dkg kwaszonych ogórków</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>3 dkg pasty pomidorowej </p><p>60 ml wina gronowego (wlałam tę samą ilość półwytrawnego białego)</p><p>5 dkg oleju</p><p>estragon</p><p>sól, pieprz</p><p>posiekana natka pietruszki do posypania. </p><p></p><p>Mięso myjemy, jeśli trzeba usuwamy tłuszcz i błony, kroimy na kawałki i obsmażamy na oleju. Mięso wyjmujemy, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy w półplasterki. Wszystko wkładamy do rondla, dodajemy pastę pomidorową, pokrojony i roztarty z solą czosnek, wino, przyprawy, podlewamy trochę bulionem (z kostki) lub wodą, mieszamy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Pasuje do tego kasza gryczana, albo ziemniaki i surówka. Ja wybrałam ziemniaki i surówkę z cykorii.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 943594, member: 10341"] Solanki zaliczają się do zup, ale tę znalazłam w rozdziale o mięsach duszonych w "Kuchni rosyjskiej" Hyginy Seheń. I rzeczywiście, bardziej można ją zaliczyć do gulaszów niż do zup. W każdym razie zrobiłam i nie żałuję. Przygotowałam z mniejszej ilości, ale podaję proporcje składników dla 4 osób. [B]Składniki [/B]0,5 kg mięsa bez kości - wołowe, wieprzowe lub baranie (kupiłam rostbef wołowy) 10 dkg cebuli 20 dkg kwaszonych ogórków 2 ząbki czosnku 3 dkg pasty pomidorowej 60 ml wina gronowego (wlałam tę samą ilość półwytrawnego białego) 5 dkg oleju estragon sól, pieprz posiekana natka pietruszki do posypania. Mięso myjemy, jeśli trzeba usuwamy tłuszcz i błony, kroimy na kawałki i obsmażamy na oleju. Mięso wyjmujemy, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy w półplasterki. Wszystko wkładamy do rondla, dodajemy pastę pomidorową, pokrojony i roztarty z solą czosnek, wino, przyprawy, podlewamy trochę bulionem (z kostki) lub wodą, mieszamy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Pasuje do tego kasza gryczana, albo ziemniaki i surówka. Ja wybrałam ziemniaki i surówkę z cykorii. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Solanka mięsna duszona
Top
Bottom