Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Solanka starodawna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 813745" data-attributes="member: 10341"><p>Dzisiaj chciałam przedstawić rosyjską zupę, nazywaną solanką (soljanką), która to nazwa pochodzi od słowa &quot;sieło&quot; - wieś. Są solanki mięsne, rybne i grzybowe. Mam na nie kilkanaście przepisów, a wypróbowanych zaledwie kilka, bowiem niektóre składniki, jak np. kiszone rydze, są dla mnie nie do zdobycia. Wybrałam dość prosty przepis z &quot;Kuchni rosyjskiej&quot; Hyginy Seheń na solankę starodawną.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>30 dkg wołowiny bez kości (łopatka, pręga)</p><p>15 dkg kwaszonych ogorków</p><p>10 dkg szynki</p><p>20 dkg cebuli</p><p>5 dkg kaparów</p><p>10 dkg oliwek bez pestek</p><p>10 dkg selera i pietruszki</p><p>15 dkg śmietany (22%)</p><p>5 dkg masła</p><p>ziele angielskie (2-3 ziarenka)</p><p>listek laurowy</p><p>sól, pieprz (kilka ziarenek)</p><p>2 łyżki posiekanej natki pietruszki</p><p>ew. 4 plasterki cytryny bez skórki i pestek</p><p></p><p>Mięso ugotować w wywarze z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego kilku ziaren pieprzu, selera i pietruszki. Kiedy jest już miękkie, wyjąć i pokroić na kawałki. Wywar przecedzić i zdjąć tłuszcz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przesmażyć na maśle. Ogórki obrać, przeciąć na pół, usunąć ziarna i pokroić w półplasterki grubości ok. 3 mm. Szynkę pokroić w cienkie paski. Do wrzącego wywaru włożyć podsmażone cebule, ogórki, pokrojone mięso, szynkę, kapary i część (mniej więcej połowę) oliwek. Gotować 10 minut. Po ugotowaniu dodać pozostałe oliwki i podprawić zupę śmietaną. Powinna być dość gęsta od zawartych w niej składników, więc nie dawać zbyt dużo wody go gotowania wywaru. Porcjując, dodać do talerzy świeżo pokrojoną zieleninę oraz plasterek cyrtyny.</p><p> Do solanki można podawać paszteciki, do mięsnej nawet z rybą, co jest dla nas dość osobliwym połączeniem. Ja jadam ją zazwyczaj ze świeżą bagietką albo pieczonymi ziemniakami. Muszę spróbować z pasztecikami, ale nie rybnymi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 813745, member: 10341"] Dzisiaj chciałam przedstawić rosyjską zupę, nazywaną solanką (soljanką), która to nazwa pochodzi od słowa "sieło" - wieś. Są solanki mięsne, rybne i grzybowe. Mam na nie kilkanaście przepisów, a wypróbowanych zaledwie kilka, bowiem niektóre składniki, jak np. kiszone rydze, są dla mnie nie do zdobycia. Wybrałam dość prosty przepis z "Kuchni rosyjskiej" Hyginy Seheń na solankę starodawną. [B]Składniki[/B] 30 dkg wołowiny bez kości (łopatka, pręga) 15 dkg kwaszonych ogorków 10 dkg szynki 20 dkg cebuli 5 dkg kaparów 10 dkg oliwek bez pestek 10 dkg selera i pietruszki 15 dkg śmietany (22%) 5 dkg masła ziele angielskie (2-3 ziarenka) listek laurowy sól, pieprz (kilka ziarenek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ew. 4 plasterki cytryny bez skórki i pestek Mięso ugotować w wywarze z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego kilku ziaren pieprzu, selera i pietruszki. Kiedy jest już miękkie, wyjąć i pokroić na kawałki. Wywar przecedzić i zdjąć tłuszcz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przesmażyć na maśle. Ogórki obrać, przeciąć na pół, usunąć ziarna i pokroić w półplasterki grubości ok. 3 mm. Szynkę pokroić w cienkie paski. Do wrzącego wywaru włożyć podsmażone cebule, ogórki, pokrojone mięso, szynkę, kapary i część (mniej więcej połowę) oliwek. Gotować 10 minut. Po ugotowaniu dodać pozostałe oliwki i podprawić zupę śmietaną. Powinna być dość gęsta od zawartych w niej składników, więc nie dawać zbyt dużo wody go gotowania wywaru. Porcjując, dodać do talerzy świeżo pokrojoną zieleninę oraz plasterek cyrtyny. Do solanki można podawać paszteciki, do mięsnej nawet z rybą, co jest dla nas dość osobliwym połączeniem. Ja jadam ją zazwyczaj ze świeżą bagietką albo pieczonymi ziemniakami. Muszę spróbować z pasztecikami, ale nie rybnymi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Solanka starodawna
Bottom