Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Solanka starodawna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Małgoś.dz." data-source="post: 827399" data-attributes="member: 135"><p>Pozwolę sobie podpiąć się do tematu i w tym miejscu wpisać przepis na Soliankę w wersji rybnej. </p><p>Krótki opis na temat zupy znajdziecie <a href="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2009/02/solianka.html" target="_blank">tutaj</a>.</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Solianka w wersji rybnej</strong></p><p><em>przepis z &#8222;Kuchni rosyjskiej&#8221; wyd. Rzeczpospolita</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]38831[/ATTACH]</p><p></p><p>ok. 500 g kawałków różnych ryb (u mnie tylko łosoś)</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>1 cebula posiekana (pominęłam)</p><p>350g mączystych ziemniaków, pokrojonych w kostkę</p><p>pęczek włoszczyzny drobno posiekany (dałam marchew, korzeń pietruszki i selera, por)</p><p>4 łyżki mąki (dałam 2)</p><p>2 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>1 l gorącego bulionu z kurczaka</p><p>1 liść laurowy</p><p>250g ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę</p><p>250g pomidorów pokrojonych na ósemki</p><p>4 łyżki kaparów</p><p>2 łyżki grzybowego sosu sojowego</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>200 ml kwaśnej śmietany (dałam 100 ml śmietany 18%)</p><p>świeży koper drobno posiekany</p><p></p><p>W dużym garnku rozgrzać oliwę i lekko zeszklić cebulę, ziemniaki oraz włoszczyznę. Wsypać mąkę, dodać koncentrat pomidorowy i wlać gorący bulion. Dołożyć listek laurowy.</p><p>Ryby umyć, osuszyć, podzielić na kawałki i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 min.</p><p>Dodać ogórki, pomidory i kapary. Gotować kolejne 10 min.</p><p>Wlać sos sojowy, sok z cytryny i zabielić zupę śmietaną. Wrzucić garść świeżego kopru. Zagotować i od razu zdjąć z ognia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Małgoś.dz., post: 827399, member: 135"] Pozwolę sobie podpiąć się do tematu i w tym miejscu wpisać przepis na Soliankę w wersji rybnej. Krótki opis na temat zupy znajdziecie [URL="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2009/02/solianka.html"]tutaj[/URL]. [B] Solianka w wersji rybnej[/B] [I]przepis z „Kuchni rosyjskiej” wyd. Rzeczpospolita[/I] [ATTACH=full]38831[/ATTACH] ok. 500 g kawałków różnych ryb (u mnie tylko łosoś) 2 łyżki oliwy 1 cebula posiekana (pominęłam) 350g mączystych ziemniaków, pokrojonych w kostkę pęczek włoszczyzny drobno posiekany (dałam marchew, korzeń pietruszki i selera, por) 4 łyżki mąki (dałam 2) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l gorącego bulionu z kurczaka 1 liść laurowy 250g ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę 250g pomidorów pokrojonych na ósemki 4 łyżki kaparów 2 łyżki grzybowego sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 200 ml kwaśnej śmietany (dałam 100 ml śmietany 18%) świeży koper drobno posiekany W dużym garnku rozgrzać oliwę i lekko zeszklić cebulę, ziemniaki oraz włoszczyznę. Wsypać mąkę, dodać koncentrat pomidorowy i wlać gorący bulion. Dołożyć listek laurowy. Ryby umyć, osuszyć, podzielić na kawałki i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 min. Dodać ogórki, pomidory i kapary. Gotować kolejne 10 min. Wlać sos sojowy, sok z cytryny i zabielić zupę śmietaną. Wrzucić garść świeżego kopru. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Solanka starodawna
Bottom