- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis pochodzi z książki Marji Śleżańskiej "Kucharz polski" z 1932 roku. Polecam tę smaczną, rozgrzewającą zupę.
4 duże ziemniaki
200 g fasolki szparagowej ( dałam mrożoną)
2 duże pomidory
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z pomidorami. Ziemniaki, pomidory i fasolkę szparagową ugotować razem do miękkości z papryką, solą i pieprzem w 1 i 1/4 litra wody.
Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć na złoto na patelni, na 2 łyżkach masła.
Dodać 2 łyżki maki i wymieszać. Poczekać, aż mąka będzie złota.
Gdy warzywa są już miękkie, zagęścić zupę zasmażką z cebuli i dodać suszoną bazylię i posiekany czosnek.

4 duże ziemniaki
200 g fasolki szparagowej ( dałam mrożoną)
2 duże pomidory
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z pomidorami. Ziemniaki, pomidory i fasolkę szparagową ugotować razem do miękkości z papryką, solą i pieprzem w 1 i 1/4 litra wody.
Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć na złoto na patelni, na 2 łyżkach masła.
Dodać 2 łyżki maki i wymieszać. Poczekać, aż mąka będzie złota.
Gdy warzywa są już miękkie, zagęścić zupę zasmażką z cebuli i dodać suszoną bazylię i posiekany czosnek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: