Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
SOLONE KISZONE CYTRYNY
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KASIA.B" data-source="post: 243150" data-attributes="member: 1379"><p>&quot;Wkupuję się&quot; w CinCin naprawdę dobrym przepisem, który warto wypróbować ze względu na jego oryginalność. Proste w przygotowaniu i o każdej porze roku - jeśli tylko człowiek ma odrobinę dobrej chęci i kilka cytryn na przysłowiowym &quot;zbyciu&quot;.</p><p>Przepis jakiś czas temy wynaleziony w necie, ponoć w dość ścisłym powiązaniu z kuchnią Australii...</p><p></p><p></p><p><u><strong>SOLONE CYTRYNY</strong></u></p><p></p><p>PRZYGOTOWANIE: 15 minut </p><p>Oczekiwanie: 3-4 tygodnie </p><p>Przechowywanie: 2 lata</p><p>4 cytryny jednakowej wielkości </p><p>8 łyżek gruboziarnistej soli kamiennej </p><p>3 goździki </p><p>liść laurowy </p><p>łyżka oliwy </p><p>Trzy cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, opłukać gorącą wodą, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć 3 doby, zmieniając wodę rano i wieczorem. </p><p>Na dno słoja wsypać łyżkę soli. Cytryny wyjąć z wody, osuszyć, naciąć na krzyż (nie do końca), rozchylić cząstki, wsypać pomiędzy nie po 2 łyżki soli, następnie ścisnąć owoce i ciasno ułożyć w słoju. Dodać goździki, liść laurowy i na wierzch wsypać resztę soli. </p><p>Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i wlać do słoika. Owoce zalać wrzątkiem, tak aby tylko je przykrył; do słoika wlać łyżkę oliwy, która zapobiega pleśnieniu. Słoik zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. </p><p>Uwaga: zalewa może zmętnieć, ale w ciągu 3-4 tygodni wyklaruje się. </p><p>JAK i DO CZEGO UŻYWAĆ </p><p>Ze słoja wyjmujemy po jednej lub dwie cząstki, płuczemy w wodzie z nadmiaru soli. Kiszone cytryny można dodawać do sałatek, grillowanych mięs, ryb i sosów. Można też wykorzystać skórkę kiszonej cytryny. Należy ją odkroić, usunąć biały miąższ i drobno posiekać. Tak przygotowaną stosować do potraw jako pikantny i aromatyczny dodatek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KASIA.B, post: 243150, member: 1379"] "Wkupuję się" w CinCin naprawdę dobrym przepisem, który warto wypróbować ze względu na jego oryginalność. Proste w przygotowaniu i o każdej porze roku - jeśli tylko człowiek ma odrobinę dobrej chęci i kilka cytryn na przysłowiowym "zbyciu". Przepis jakiś czas temy wynaleziony w necie, ponoć w dość ścisłym powiązaniu z kuchnią Australii... [U][B]SOLONE CYTRYNY[/B][/U] PRZYGOTOWANIE: 15 minut Oczekiwanie: 3-4 tygodnie Przechowywanie: 2 lata 4 cytryny jednakowej wielkości 8 łyżek gruboziarnistej soli kamiennej 3 goździki liść laurowy łyżka oliwy Trzy cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, opłukać gorącą wodą, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć 3 doby, zmieniając wodę rano i wieczorem. Na dno słoja wsypać łyżkę soli. Cytryny wyjąć z wody, osuszyć, naciąć na krzyż (nie do końca), rozchylić cząstki, wsypać pomiędzy nie po 2 łyżki soli, następnie ścisnąć owoce i ciasno ułożyć w słoju. Dodać goździki, liść laurowy i na wierzch wsypać resztę soli. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i wlać do słoika. Owoce zalać wrzątkiem, tak aby tylko je przykrył; do słoika wlać łyżkę oliwy, która zapobiega pleśnieniu. Słoik zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Uwaga: zalewa może zmętnieć, ale w ciągu 3-4 tygodni wyklaruje się. JAK i DO CZEGO UŻYWAĆ Ze słoja wyjmujemy po jednej lub dwie cząstki, płuczemy w wodzie z nadmiaru soli. Kiszone cytryny można dodawać do sałatek, grillowanych mięs, ryb i sosów. Można też wykorzystać skórkę kiszonej cytryny. Należy ją odkroić, usunąć biały miąższ i drobno posiekać. Tak przygotowaną stosować do potraw jako pikantny i aromatyczny dodatek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
SOLONE KISZONE CYTRYNY
Top
Bottom