Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Sopa da pedra, tzw. zupa z kamienia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1530361" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-family: 'Calibri'"><span style="font-size: 26px">Przepis znalazłam w czasopiśmie &#8222;Bistro&#8221; sprzed trzech lat, a ugotowałam z ciekawości, bo zupy z kamienia, jako żywo nigdy nie jadłam. Zupa jest bardzo smaczna, ale i pożywna, więc o tej porze roku może stanowić danie jednogarnkowe. Po niej wystarczy podać deser, ale to jest oczywiście do uznania pań domu.</span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">Składniki</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Calibri'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Calibri'"> - 2 łyżki oliwy</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- cebula</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- 3 ząbki czosnku</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- po 30 dkg boczku i kiełbasy chouriço (albo innej wędzonej) </span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- 2 duże ziemniaki</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- 4 marchewki</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- kawałek selera</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- por (tylko biała część)</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- sól, pieprz</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- puszka białej fasolki (ja brałam o wadze brutto 40 dkg, a netto 22 dkg)</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- liść laurowy</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- 1,5 litra rosołu z kurczaka (oryginalnego – robiłam z tzw, części rosołowych)</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- 4 łyżki przecieru pomidorowego</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- łyżeczka wędzonej papryki</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- pieprz kajeński</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- 2 kromki chleba</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">- pół pęczka natki pietruszki</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Calibri'">Rozgrzewamy w garnku oliwę, wrzucamy obraną, posiekaną cebulę i czosnek. Rumienimy, dodajemy pokrojony boczek, kiełbasę i ziemniaki. Dokładamy oczyszczone i posiekane warzywa, solimy, pieprzymy, dusimy 8 minut. Dodajemy osączoną na sitku fasolkę, liść laurowy, wlewamy rosół. Gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przecier, pieprz kajeński (do smaku – radzę próbować). Pokrojony w kostkę chleb przesmażamy na oliwie. Natkę siekamy. Zupę podajemy z chlebem, posypaną natką. </span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Calibri'">Ja grzanki z chleba podaję w oddzielnej miseczce, żeby zbyt szybko nie rozmiękły w zupie. Smacznego.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Calibri'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1530361, member: 10341"] [FONT=Calibri][SIZE=12]Przepis znalazłam w czasopiśmie „Bistro” sprzed trzech lat, a ugotowałam z ciekawości, bo zupy z kamienia, jako żywo nigdy nie jadłam. Zupa jest bardzo smaczna, ale i pożywna, więc o tej porze roku może stanowić danie jednogarnkowe. Po niej wystarczy podać deser, ale to jest oczywiście do uznania pań domu.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][SIZE=12] [B][FONT=Calibri]Składniki[/FONT][/B][FONT=Calibri] - 2 łyżki oliwy[/FONT] [FONT=Calibri]- cebula[/FONT] [FONT=Calibri]- 3 ząbki czosnku[/FONT] [FONT=Calibri]- po 30 dkg boczku i kiełbasy chouriço (albo innej wędzonej) [/FONT] [FONT=Calibri]- 2 duże ziemniaki[/FONT] [FONT=Calibri]- 4 marchewki[/FONT] [FONT=Calibri]- kawałek selera[/FONT] [FONT=Calibri]- por (tylko biała część)[/FONT] [FONT=Calibri]- sól, pieprz[/FONT] [FONT=Calibri]- puszka białej fasolki (ja brałam o wadze brutto 40 dkg, a netto 22 dkg)[/FONT] [FONT=Calibri]- liść laurowy[/FONT] [FONT=Calibri]- 1,5 litra rosołu z kurczaka (oryginalnego – robiłam z tzw, części rosołowych)[/FONT] [FONT=Calibri]- 4 łyżki przecieru pomidorowego[/FONT] [FONT=Calibri]- łyżeczka wędzonej papryki[/FONT] [FONT=Calibri]- pieprz kajeński[/FONT] [FONT=Calibri]- 2 kromki chleba[/FONT] [FONT=Calibri]- pół pęczka natki pietruszki[/FONT] [FONT=Calibri]Rozgrzewamy w garnku oliwę, wrzucamy obraną, posiekaną cebulę i czosnek. Rumienimy, dodajemy pokrojony boczek, kiełbasę i ziemniaki. Dokładamy oczyszczone i posiekane warzywa, solimy, pieprzymy, dusimy 8 minut. Dodajemy osączoną na sitku fasolkę, liść laurowy, wlewamy rosół. Gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przecier, pieprz kajeński (do smaku – radzę próbować). Pokrojony w kostkę chleb przesmażamy na oliwie. Natkę siekamy. Zupę podajemy z chlebem, posypaną natką. Ja grzanki z chleba podaję w oddzielnej miseczce, żeby zbyt szybko nie rozmiękły w zupie. Smacznego. [/FONT] [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Sopa da pedra, tzw. zupa z kamienia
Bottom