Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Sopa de Lima - meksykańska zupa limonkowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1130430" data-attributes="member: 2755"><p>Na bulion:</p><p>2 duże uda kurczaka</p><p>2 litry wody</p><p>1 cebula</p><p>3 duże ząbki czosnku</p><p>0.5 łyżeczki suszonego oregano lub 2 gałązki świeżego (ja miałam suszone)</p><p>4 ziarna ziela angielskiego</p><p>sól</p><p></p><p>Do garnka wkładamy kurczaka, cebulę przekrojoną na ćwiartki, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Zagotowujemy, zbieramy z wierzchu szumowiny. Zmniejszamy ogień i na małym gotujemy pod przykryciem przez około 45 - 50 minut. Mój bulion wyszedł bardzo intensywny, więc dolałam później jeszcze około 0.5 litra wrzątku. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy kurczaka i odkładamy na bok. Resztę bulionu przecedzamy i odstawiamy.</p><p></p><p>Uda kurczaka obieramy z mięsa i mięso kroimy w paski.</p><p></p><p>Na zupę:</p><p>2 łyżki oleju</p><p>3 duże pomidory</p><p>1.5 cebuli</p><p>2 duże ząbki czosnku</p><p>5 limonek</p><p>2 papryczki chilli</p><p></p><p>tortille</p><p></p><p>Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczki pozbawiamy pestek i siekamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, czosnek, pomidory i papryczki. Podsmażamy aż zmiękną warzywa. Zalewamy bulionem. Mieszamy. Dodajemy sok wyciśnięty z 3 limonek. Na niewielkim ogniu gotujemy aż do wrzenia. Następnie dodajemy sok z pozostałych dwóch limonek.</p><p></p><p>Tortille podgrzewamy przez chwilę w piekarniku, rolujemy i kroimy w paseczki. W miseczkach układamy trochę pasków tortillowych, trochę pokrojonego kurczaka. Całość zalewamy gorącą zupą.</p><p></p><p>[ATTACH=full]63870[/ATTACH]</p><p></p><p>źródło: <a href="http://www.mexconnect.com/articles/2278-yucatecan-lime-soup-sopa-de-lima" target="_blank">klik</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1130430, member: 2755"] Na bulion: 2 duże uda kurczaka 2 litry wody 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 0.5 łyżeczki suszonego oregano lub 2 gałązki świeżego (ja miałam suszone) 4 ziarna ziela angielskiego sól Do garnka wkładamy kurczaka, cebulę przekrojoną na ćwiartki, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Zagotowujemy, zbieramy z wierzchu szumowiny. Zmniejszamy ogień i na małym gotujemy pod przykryciem przez około 45 - 50 minut. Mój bulion wyszedł bardzo intensywny, więc dolałam później jeszcze około 0.5 litra wrzątku. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy kurczaka i odkładamy na bok. Resztę bulionu przecedzamy i odstawiamy. Uda kurczaka obieramy z mięsa i mięso kroimy w paski. Na zupę: 2 łyżki oleju 3 duże pomidory 1.5 cebuli 2 duże ząbki czosnku 5 limonek 2 papryczki chilli tortille Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczki pozbawiamy pestek i siekamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, czosnek, pomidory i papryczki. Podsmażamy aż zmiękną warzywa. Zalewamy bulionem. Mieszamy. Dodajemy sok wyciśnięty z 3 limonek. Na niewielkim ogniu gotujemy aż do wrzenia. Następnie dodajemy sok z pozostałych dwóch limonek. Tortille podgrzewamy przez chwilę w piekarniku, rolujemy i kroimy w paseczki. W miseczkach układamy trochę pasków tortillowych, trochę pokrojonego kurczaka. Całość zalewamy gorącą zupą. [ATTACH=full]63870[/ATTACH] źródło: [URL="http://www.mexconnect.com/articles/2278-yucatecan-lime-soup-sopa-de-lima"]klik[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Sopa de Lima - meksykańska zupa limonkowa
Top
Bottom