Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Sorbet morelowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="k.asiunia" data-source="post: 1535840" data-attributes="member: 348"><p>Przepis z książki ?The Perfect Scoop? - David Lebovitz. Wychodzi ok. 1 l sorbetu.</p><p></p><p>1 kg dojrzałych moreli</p><p>250 ml wody</p><p>200 g cukru</p><p>kilka kropli ekstraktu waniliowego</p><p></p><p>Morele wypestkować, pokroić w cząstki, włożyć do rondla, wlać wodę, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut od czasu</p><p>do czasu mieszając. Dodać cukier, wymieszać, przestudzić. Zmiksować np. w blenderze, można przetrzeć przez sitko, dodać ekstrakt</p><p>waniliowy. Całkowicie wystudzić, schłodzić (najlepiej całą noc), robić lody.</p><p></p><p>Moje uwagi: Zrobiłam z połowy porcji. Jak dla mnie za kwaśne (może to wina moreli), musiałam dodawać cukru pudru.</p><p>Zamiast ekstraktu dodałam cukier z prawdziwą wanilią i dwie łyżki spirytusu. Przecierałam przez sitko, bo za dużo skórek mi się plątało.</p><p>Ogólne wrażenie: sorbet smaczny, orzeźwiający, wanilia fajnie podkręca smak moreli.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="k.asiunia, post: 1535840, member: 348"] Przepis z książki ?The Perfect Scoop? - David Lebovitz. Wychodzi ok. 1 l sorbetu. 1 kg dojrzałych moreli 250 ml wody 200 g cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego Morele wypestkować, pokroić w cząstki, włożyć do rondla, wlać wodę, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier, wymieszać, przestudzić. Zmiksować np. w blenderze, można przetrzeć przez sitko, dodać ekstrakt waniliowy. Całkowicie wystudzić, schłodzić (najlepiej całą noc), robić lody. Moje uwagi: Zrobiłam z połowy porcji. Jak dla mnie za kwaśne (może to wina moreli), musiałam dodawać cukru pudru. Zamiast ekstraktu dodałam cukier z prawdziwą wanilią i dwie łyżki spirytusu. Przecierałam przez sitko, bo za dużo skórek mi się plątało. Ogólne wrażenie: sorbet smaczny, orzeźwiający, wanilia fajnie podkręca smak moreli. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Sorbet morelowy
Bottom