- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Szybki w przygotowaniu sos majonezowy dla miłośników czosnku.
Na podst. książki Aliny Stradeckiej "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska".
1 kromka białego pieczywa bez skórki - może byś tostowe
kilka łyżek mleka
2-3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 żółtko
150 ml oleju słonecznikowego
Z pieczywa odkroić skórkę. Namoczyć je w mleku. Lekko odcisnąć - tylko tyle, by oddzielić nadmiar mleka - samo pieczywo powinno być mokre.
Ułożyć je w misce- powinna mieć dno o niedużej średnicy. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól, cukier i żółtko.
Ucierać całość za pomocą blendera ( tzw. "żyrafa" ) pomału wlewając olej.
Na końcu kilkoma szybkimi ruchami ( tegoż blendera) równomiernie wymieszać całość.
Na podst. książki Aliny Stradeckiej "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska".

1 kromka białego pieczywa bez skórki - może byś tostowe
kilka łyżek mleka
2-3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 żółtko
150 ml oleju słonecznikowego
Z pieczywa odkroić skórkę. Namoczyć je w mleku. Lekko odcisnąć - tylko tyle, by oddzielić nadmiar mleka - samo pieczywo powinno być mokre.
Ułożyć je w misce- powinna mieć dno o niedużej średnicy. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól, cukier i żółtko.
Ucierać całość za pomocą blendera ( tzw. "żyrafa" ) pomału wlewając olej.
Na końcu kilkoma szybkimi ruchami ( tegoż blendera) równomiernie wymieszać całość.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: