Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos Aioli*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1092087" data-attributes="member: 2721"><p>Szybki w przygotowaniu sos majonezowy dla miłośników czosnku.</p><p>Na podst. książki Aliny Stradeckiej &quot;Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska&quot;.</p><p></p><p>[ATTACH=full]61207[/ATTACH]</p><p></p><p>1 kromka białego pieczywa bez skórki - może byś tostowe</p><p>kilka łyżek mleka</p><p>2-3 ząbki czosnku</p><p>1/3 łyżeczki soli</p><p>szczypta cukru</p><p>1 żółtko</p><p>150 ml oleju słonecznikowego</p><p></p><p></p><p>Z pieczywa odkroić skórkę. Namoczyć je w mleku. Lekko odcisnąć - tylko tyle, by oddzielić nadmiar mleka - samo pieczywo powinno być mokre.</p><p>Ułożyć je w misce- powinna mieć dno o niedużej średnicy. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól, cukier i żółtko.</p><p>Ucierać całość za pomocą blendera ( tzw. &quot;żyrafa&quot; ) pomału wlewając olej.</p><p>Na końcu kilkoma szybkimi ruchami ( tegoż blendera) równomiernie wymieszać całość.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1092087, member: 2721"] Szybki w przygotowaniu sos majonezowy dla miłośników czosnku. Na podst. książki Aliny Stradeckiej "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska". [ATTACH=full]61207[/ATTACH] 1 kromka białego pieczywa bez skórki - może byś tostowe kilka łyżek mleka 2-3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 1 żółtko 150 ml oleju słonecznikowego Z pieczywa odkroić skórkę. Namoczyć je w mleku. Lekko odcisnąć - tylko tyle, by oddzielić nadmiar mleka - samo pieczywo powinno być mokre. Ułożyć je w misce- powinna mieć dno o niedużej średnicy. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól, cukier i żółtko. Ucierać całość za pomocą blendera ( tzw. "żyrafa" ) pomału wlewając olej. Na końcu kilkoma szybkimi ruchami ( tegoż blendera) równomiernie wymieszać całość. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos Aioli*
Top
Bottom