- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Sos z bakaliami do kotletów z drobiu. "Kuchnia rosyjska" - autorstwa Hyginy Seheń.
Sos rumiany podstawowy
Składniki
30 dkg kości
5 dkg cebuli
5 dkg marchwi
3 dkg pietruszki
2 dkg mąki
1,5 dkg tłuszczu
3 dkg pasty pomidorowej
1 dkg masła
sól, cukier i pieprz
Umyte i porąbane na kawałki kości ( użyłam wieprzowych) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa włożyć do brytfanny, posolić, dodać tłuszcz i zrumienić w piekarniku, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Wygotować wywar do objętości 0,5 litra, przecedzić. Mąkę zrumienić na złoty kolor, rozmieszać z 1/5 wywaru. Do pozostałego wywaru dodać podduszoną z masłem pastę pomidorową, przetarte warzywa i przyprawy, połączyć z zawiesiną ze zrumienionej mąki, zagotować. Jest to sos podstawowy do dań mięsnych.
Sos z bakaliami
Składniki
40 dkg podstawowego sosu rumianego
10 dkg suszonych śliwek bez pestek
3 dkg rodzynków
5 dkg orzechów włoskich
200 ml czerwonego wina
2 dkg cukru
2 dkg masła
sól
Przygotować podstawowy sos rumiany, dodać namoczone i pokrojone w cienki makaron śliwki, sparzone i osączone rodzynki oraz wyłuskane i zmielone orzechy włoskie ( nie dałąm orzechów, za to dałam suszone żurawiny). Wszystko wymieszać, przegotować i podprawić masłem. Sos podawać do mięs smażonych oraz do kotletów z drobiu.
Zrobiłam najpierw podstawowy sos rumiany ( w książce czerwony, kalka z rosyjskiego). Upierdliwy jest w robocie i jak dla mnie za ciężki. Przeszkadza mi smak mąki, który długo przebija się przez całą resztę.
Potem jak w przepisie, dołożyłam suszone owoce, podlałam czerwonym winem i dlugo jeszcze doprawiałam a to koncentratem pomidorowym, a to syropem z granatów, a to jeszcze winem....
W końcu uznałam, że może być
Użyłam do podania klopsa zero waste. Rodzina zaakceptowała.
Na przyszłość kupię torebkę sosu pieczeniowego i dodam owoce i doprawię po swojemu. Ot co
Sos rumiany podstawowy
Składniki
30 dkg kości
5 dkg cebuli
5 dkg marchwi
3 dkg pietruszki
2 dkg mąki
1,5 dkg tłuszczu
3 dkg pasty pomidorowej
1 dkg masła
sól, cukier i pieprz
Umyte i porąbane na kawałki kości ( użyłam wieprzowych) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa włożyć do brytfanny, posolić, dodać tłuszcz i zrumienić w piekarniku, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Wygotować wywar do objętości 0,5 litra, przecedzić. Mąkę zrumienić na złoty kolor, rozmieszać z 1/5 wywaru. Do pozostałego wywaru dodać podduszoną z masłem pastę pomidorową, przetarte warzywa i przyprawy, połączyć z zawiesiną ze zrumienionej mąki, zagotować. Jest to sos podstawowy do dań mięsnych.
Sos z bakaliami
Składniki
40 dkg podstawowego sosu rumianego
10 dkg suszonych śliwek bez pestek
3 dkg rodzynków
5 dkg orzechów włoskich
200 ml czerwonego wina
2 dkg cukru
2 dkg masła
sól
Przygotować podstawowy sos rumiany, dodać namoczone i pokrojone w cienki makaron śliwki, sparzone i osączone rodzynki oraz wyłuskane i zmielone orzechy włoskie ( nie dałąm orzechów, za to dałam suszone żurawiny). Wszystko wymieszać, przegotować i podprawić masłem. Sos podawać do mięs smażonych oraz do kotletów z drobiu.
Zrobiłam najpierw podstawowy sos rumiany ( w książce czerwony, kalka z rosyjskiego). Upierdliwy jest w robocie i jak dla mnie za ciężki. Przeszkadza mi smak mąki, który długo przebija się przez całą resztę.

Potem jak w przepisie, dołożyłam suszone owoce, podlałam czerwonym winem i dlugo jeszcze doprawiałam a to koncentratem pomidorowym, a to syropem z granatów, a to jeszcze winem....
W końcu uznałam, że może być

Użyłam do podania klopsa zero waste. Rodzina zaakceptowała.

Na przyszłość kupię torebkę sosu pieczeniowego i dodam owoce i doprawię po swojemu. Ot co
