- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Sos Barbecue
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli
Cebulę drobno posiekać, zrumienić w rondlu na niedużej ilości oleju wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać pomidory wraz z zalewą. Jeśli używamy pomidorów w całości - rozdrobnić je w w rondlu.
Dodać cukier, paprykę, pieprz, sos Worcestershire i 2 łyżki sosu sojowego.
Gotować na małym ogniu, mieszając, aż płyn odparuje i uzyskamy gesty sos.
Sos utrzeć blenderem, aby miał jednolita konsystencję.
Dodać pozostałe 2 łyżki sosu sojowego*.
Można także przygotować sos z podwójnej porcji i zawekować.
* Dokładnie w tej kolejności: ucieranie blenderem powoduje , ze sos jaśnieje, a chodzi o to, by był ciemny.

1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli
Cebulę drobno posiekać, zrumienić w rondlu na niedużej ilości oleju wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać pomidory wraz z zalewą. Jeśli używamy pomidorów w całości - rozdrobnić je w w rondlu.
Dodać cukier, paprykę, pieprz, sos Worcestershire i 2 łyżki sosu sojowego.
Gotować na małym ogniu, mieszając, aż płyn odparuje i uzyskamy gesty sos.
Sos utrzeć blenderem, aby miał jednolita konsystencję.
Dodać pozostałe 2 łyżki sosu sojowego*.

Można także przygotować sos z podwójnej porcji i zawekować.
* Dokładnie w tej kolejności: ucieranie blenderem powoduje , ze sos jaśnieje, a chodzi o to, by był ciemny.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: