Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sos boloński
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1619840" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Sos boloński</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95932[/ATTACH]</p><p></p><p>2 kg mięsa wieprzowego</p><p>4 puszki pokrojonych pomidorów z puszki (np. Pelati)</p><p>200 g koncentratu pomidorowego 30 %</p><p>1 l przecieru pomidorowego z kartonu</p><p>Duża główka czosnku</p><p>1 papryczka chili</p><p>8 łodyg selera naciowego albo seler korzeniowy – 400 g</p><p>0,5 kg marchwi</p><p>0,3 kg cebuli</p><p>Po 30 g suszonego oregano i bazylii</p><p>50 ml oleju roślinnego</p><p>1 łyżka cukru</p><p>Po łyżce soli i pieprzu</p><p>1.Mięso, obrany czosnek i cebulę, mielę w maszynce do mielenia mięs2a.</p><p>2.Marchew i seler ścieram na tarce.</p><p>3.W bardzo dużym garnku rozgrzewam olej, na którym smażę mięso, przy okazji rozdrabniając je ( bardzo pomocny jest robot kuchenny). Kiedy mięso staje się szarawe dodaje wszystkie pozostałe płyny, warzywa i przyprawy. Dolewam także odrobinę wody. Duszę na wolnym ogniu przez 2,5 godziny.</p><p>4.Wrzący sos przelewam do słoików.</p><p>Ps1. Pomysł zaczerpnąłem ze strony <a href="http://smacznapyza.blogspot.de/2012/08/sos-bolonski-duzo-sosu.html" target="_blank">http://smacznapyza.blogspot.de/2012/08/sos...-duzo-sosu.html</a></p><p> Tam też można przeczytać jak potrawę zrobić bez maszyny do mielenia mięsa.</p><p>Ps2. Ilość z podanych składników to te wszystkie słoiki na zdjęciu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1619840, member: 140"] [SIZE=14][B]Sos boloński[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95932[/ATTACH] 2 kg mięsa wieprzowego 4 puszki pokrojonych pomidorów z puszki (np. Pelati) 200 g koncentratu pomidorowego 30 % 1 l przecieru pomidorowego z kartonu Duża główka czosnku 1 papryczka chili 8 łodyg selera naciowego albo seler korzeniowy – 400 g 0,5 kg marchwi 0,3 kg cebuli Po 30 g suszonego oregano i bazylii 50 ml oleju roślinnego 1 łyżka cukru Po łyżce soli i pieprzu 1.Mięso, obrany czosnek i cebulę, mielę w maszynce do mielenia mięs2a. 2.Marchew i seler ścieram na tarce. 3.W bardzo dużym garnku rozgrzewam olej, na którym smażę mięso, przy okazji rozdrabniając je ( bardzo pomocny jest robot kuchenny). Kiedy mięso staje się szarawe dodaje wszystkie pozostałe płyny, warzywa i przyprawy. Dolewam także odrobinę wody. Duszę na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. 4.Wrzący sos przelewam do słoików. Ps1. Pomysł zaczerpnąłem ze strony [URL="http://smacznapyza.blogspot.de/2012/08/sos-bolonski-duzo-sosu.html"]http://smacznapyza.blogspot.de/2012/08/sos...-duzo-sosu.html[/URL] Tam też można przeczytać jak potrawę zrobić bez maszyny do mielenia mięsa. Ps2. Ilość z podanych składników to te wszystkie słoiki na zdjęciu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sos boloński
Top
Bottom