- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Składniki:
2 średnie słodkie cebule lub 4 szalotki
100 g masła
100 g białego wytrawnego wina
100 g świeżych grzybów ( choć nie wykluczam suszonych namoczonych).
sól, pieprz
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, dodać oczyszczone i ew.pokrojone grzyby, niech pyrkoce na małym ogniu aż grzyby stracą surowość. Odstawić z ognia.
Cebulke ( szalotke) pokroić w drobną kostkę. patelnie lub garnuszek z dluga rączką rozgrzać i do suchego gorącego wrzucić pokrojoną cebulke, zamieszać , przykryc, pozostawić na małym ogniu.Zajrzeć za 2-3 minuty, cebulka powinna być zmiękczona, ale raczej matowa a nie szklista, przy pociśnięciu drewnianą łyżką powinna się nieco rozłazić.
Do tej cebuli dodać masło z grzybami, zamieszać, zagotować, dodać białe wino sól i pieprz i ani na chwile nie przestawać mieszać. Po chwili powinno być widać jak rozmiękczona cebula zagęszcza sos. W tym momencie zdjąć z ognia.
Gotowe.
Wielkie dzieki dla Joanny za grzyby w winie, one mnie zainspirowaly dzis.
2 średnie słodkie cebule lub 4 szalotki
100 g masła
100 g białego wytrawnego wina
100 g świeżych grzybów ( choć nie wykluczam suszonych namoczonych).
sól, pieprz
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, dodać oczyszczone i ew.pokrojone grzyby, niech pyrkoce na małym ogniu aż grzyby stracą surowość. Odstawić z ognia.
Cebulke ( szalotke) pokroić w drobną kostkę. patelnie lub garnuszek z dluga rączką rozgrzać i do suchego gorącego wrzucić pokrojoną cebulke, zamieszać , przykryc, pozostawić na małym ogniu.Zajrzeć za 2-3 minuty, cebulka powinna być zmiękczona, ale raczej matowa a nie szklista, przy pociśnięciu drewnianą łyżką powinna się nieco rozłazić.
Do tej cebuli dodać masło z grzybami, zamieszać, zagotować, dodać białe wino sól i pieprz i ani na chwile nie przestawać mieszać. Po chwili powinno być widać jak rozmiękczona cebula zagęszcza sos. W tym momencie zdjąć z ognia.
Gotowe.
Wielkie dzieki dla Joanny za grzyby w winie, one mnie zainspirowaly dzis.