Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos cebulowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 779319" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">W lecie podawaliśmy do sztuki mięsa</span> orzeżwiający, zimny sos szczypiorkowy, teraz natomiast na stołach pojawiać się zaczynają sosy o jesiennej nucie, zapowiadające rychłą kulinarna zimę. Jednym z nich jest sos cebulowy w wersji wiedeńskiej, na który przepis zaczerpnęłam z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry. Sos ten jest znakomity do mięsa rosołowego, ale harmonizuje również ze zrazami wołowymi i kaszą gryczaną wypieczoną na sypko.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>25 dkg najdrobniej posiekanej cebuli</p><p>6 dkg masła</p><p>4 dkg mąki</p><p>łyżeczka cukru</p><p>kieliszek czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>pół litra rosołu (może być rosół wołowy z kostki)</p><p>sól, pieprz</p><p>sok cytrynowy lub ocet winny</p><p>szczypta cukru</p><p></p><p>W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, a gdy cukier się lekko w tłuszczu zrumieni, wkładamy posiekana cebulę. Po kilku minutach cebula nabierze koloru, wówczas oprószamy ją mąką - i gdy w rondelku utworzy się dość gęsta zasmażka, rozprowadzamy ją najpierw winem, następnie rosołem. Na małym ogniu sos powinien tak długo &quot;mrugać&quot;, dopóki cebula całkiem nie zmięknie.Wówcza sos przecieramy przez sitko, solimy do smaku, dodajemy nieco mielonego pieprzu, szczyptę cukru i odrobinę octu winnego lub soku cytrynowego. Powinniśmy otrzymać sos przyjemnie kwaskowaty, z delikatnym &quot;słodkim&quot; odcieniem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 779319, member: 10341"] [SIZE=10]W lecie podawaliśmy do sztuki mięsa[/SIZE] orzeżwiający, zimny sos szczypiorkowy, teraz natomiast na stołach pojawiać się zaczynają sosy o jesiennej nucie, zapowiadające rychłą kulinarna zimę. Jednym z nich jest sos cebulowy w wersji wiedeńskiej, na który przepis zaczerpnęłam z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry. Sos ten jest znakomity do mięsa rosołowego, ale harmonizuje również ze zrazami wołowymi i kaszą gryczaną wypieczoną na sypko. [B]Składniki [/B]25 dkg najdrobniej posiekanej cebuli 6 dkg masła 4 dkg mąki łyżeczka cukru kieliszek czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina pół litra rosołu (może być rosół wołowy z kostki) sól, pieprz sok cytrynowy lub ocet winny szczypta cukru W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, a gdy cukier się lekko w tłuszczu zrumieni, wkładamy posiekana cebulę. Po kilku minutach cebula nabierze koloru, wówczas oprószamy ją mąką - i gdy w rondelku utworzy się dość gęsta zasmażka, rozprowadzamy ją najpierw winem, następnie rosołem. Na małym ogniu sos powinien tak długo "mrugać", dopóki cebula całkiem nie zmięknie.Wówcza sos przecieramy przez sitko, solimy do smaku, dodajemy nieco mielonego pieprzu, szczyptę cukru i odrobinę octu winnego lub soku cytrynowego. Powinniśmy otrzymać sos przyjemnie kwaskowaty, z delikatnym "słodkim" odcieniem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos cebulowy*
Top
Bottom