Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sos chilli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 346372" data-attributes="member: 67"><p>Świetny do zimnych mięs i wędlin, makaronów, jako dip. </p><p>Robię go na zimę w większych ilościach. Ilości podane w przepisie mają raczej obrazować proporcje. </p><p>Składniki: </p><p>50 dkg mięsistych pomidorów (np.Lima )</p><p>50 dkg cebuli,</p><p>6-8 strąków czerwonej papryki,</p><p>3-4 strąki ostrej papryki,</p><p>1/3 szklanki dobrej oliwy,</p><p>2 łyżki cukru,</p><p>1/2 łyżki soli,</p><p>2-3 łyżki octu winnego,</p><p>zmielone: gożdziki, imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa -</p><p>w sumie 2 łyżeczki przypraw /z przewagą gożdzików/.</p><p>Sposób przygotowania:</p><p>Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, wszystko pokroić na mniejsze kawałki, dusić na oliwie w garnku o grubym dnie mieszając od czasu do czasu, mniej więcej 30-40 minut. Jak miekkie, przetrzeć przez sito. Uzyskany przecier pogotować na małym ogniu, aby odparował do pożądanej konsystencji. Dodać przyprawy, pogotować jeszcze chwilę i przekładać wrzące do wyparzonych niedużych słoików, odwracać dnem do góry, do ostygnięcia. I gotowe!</p><p>Sos ma być ciemnoczerwony, wyraźnie ostry i słodkawy, pachnący przyprawami, o średnio gęstej konsystencji. Gdyby papryczki okazały się mało ostre zastosować dodatek pieprzu kajeńskiego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 346372, member: 67"] Świetny do zimnych mięs i wędlin, makaronów, jako dip. Robię go na zimę w większych ilościach. Ilości podane w przepisie mają raczej obrazować proporcje. Składniki: 50 dkg mięsistych pomidorów (np.Lima ) 50 dkg cebuli, 6-8 strąków czerwonej papryki, 3-4 strąki ostrej papryki, 1/3 szklanki dobrej oliwy, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżki soli, 2-3 łyżki octu winnego, zmielone: gożdziki, imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa - w sumie 2 łyżeczki przypraw /z przewagą gożdzików/. Sposób przygotowania: Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, wszystko pokroić na mniejsze kawałki, dusić na oliwie w garnku o grubym dnie mieszając od czasu do czasu, mniej więcej 30-40 minut. Jak miekkie, przetrzeć przez sito. Uzyskany przecier pogotować na małym ogniu, aby odparował do pożądanej konsystencji. Dodać przyprawy, pogotować jeszcze chwilę i przekładać wrzące do wyparzonych niedużych słoików, odwracać dnem do góry, do ostygnięcia. I gotowe! Sos ma być ciemnoczerwony, wyraźnie ostry i słodkawy, pachnący przyprawami, o średnio gęstej konsystencji. Gdyby papryczki okazały się mało ostre zastosować dodatek pieprzu kajeńskiego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sos chilli
Top
Bottom