Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos cytrynowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 761688" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;, lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">skórka otarta z 1 cytryny</span></p><p><span style="font-size: 26px">sok wyciśnięty z 1 cytryny</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 jajka (żółtka i białka osobno)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 filiżanki śmietany (22%)</span></p><p><span style="font-size: 26px">szklanka wrzącego, posolonego do smaku mleka</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 ścięta łyżka mąki ziemniaczanej</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Żółtka ucieramy z mąką ziemniaczaną i śmietaną na gładka masę, do której wlewamy wrzące mleko z dodatkiem skórki cytrynowej. Rondelek z sosem stawiamy na maleńkim ogniu i ubijając trzepaczką doprowadzamy do zagotowania. Wtedy zdejmujemy sos z ognia, wlewamy do niego sok z cytryny i dodajemy sztywno ubitą pianę z białek. Po delikatnym, lecz dokładnym wymieszaniu ten orzeżwiający i pobudzający apetyt sos podajemy do ryb ( o białym mięsie ) z wody, gotowanej cielęciny, kury z rosołu, a nawet brukselki.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 761688, member: 10341"] [SIZE=10]Przepis z miesięcznika "Ty i Ja", lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis. [B]Składniki[/B] skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/2 filiżanki śmietany (22%) szklanka wrzącego, posolonego do smaku mleka 1 ścięta łyżka mąki ziemniaczanej Żółtka ucieramy z mąką ziemniaczaną i śmietaną na gładka masę, do której wlewamy wrzące mleko z dodatkiem skórki cytrynowej. Rondelek z sosem stawiamy na maleńkim ogniu i ubijając trzepaczką doprowadzamy do zagotowania. Wtedy zdejmujemy sos z ognia, wlewamy do niego sok z cytryny i dodajemy sztywno ubitą pianę z białek. Po delikatnym, lecz dokładnym wymieszaniu ten orzeżwiający i pobudzający apetyt sos podajemy do ryb ( o białym mięsie ) z wody, gotowanej cielęciny, kury z rosołu, a nawet brukselki. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos cytrynowy*
Top
Bottom