- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
od dawna chodziło mi po głowie takie połączenie i nie zawiodłam się
1 głowa brokuła
4 ząbki czosnku
1 cytryna
pół pojemniczka (ok 150 g) ricotty (plus ew. śmietana do rozrzedzenia, albo jeśli się nei ma ricotty, do zastąpienia
Dzielimy brokuła na male różyczki i gotujemy na parze (albo 'we wodzie"
jak ktoś woli), krótko, ma być półtwardy
Na patelnię wlewamy oliwę (mile widziana czosnkowa), dajemy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy półtwarde brokuły i chwile mieszamy z oliwą i czosnkiem, żeby przeszły aromatem. Skrapiamy lekko cytryną, doprawiamy solą czosnkową
Ricottę rozdziabujemy widelcem i dodajem śmietaną, żeby sos był rzadszy (albo i nie, jeśli nie lubimy śmietany w sosach). Dodajemy skórkę otartą z cytryny, pieprzymy, solimy solą czosnkową, próbujemy, jeśli za mało cytrynowe, wkrapiamy troche soku.
Sos ma być ciepły ale nie nalezy doprowadzić do zagotowania. Kiedy makaon gotowy, dodajemy biały sos do brokułów z oliwą i czosnkiem, a potem do tego wszystkiego dajemy makaron (najwygodniej jest oczywiście mieszać w ciepłym garnku). Można pozypać parmezanem albo grana padano, jak się lubi.
1 głowa brokuła
4 ząbki czosnku
1 cytryna
pół pojemniczka (ok 150 g) ricotty (plus ew. śmietana do rozrzedzenia, albo jeśli się nei ma ricotty, do zastąpienia
Dzielimy brokuła na male różyczki i gotujemy na parze (albo 'we wodzie"
Na patelnię wlewamy oliwę (mile widziana czosnkowa), dajemy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy półtwarde brokuły i chwile mieszamy z oliwą i czosnkiem, żeby przeszły aromatem. Skrapiamy lekko cytryną, doprawiamy solą czosnkową
Ricottę rozdziabujemy widelcem i dodajem śmietaną, żeby sos był rzadszy (albo i nie, jeśli nie lubimy śmietany w sosach). Dodajemy skórkę otartą z cytryny, pieprzymy, solimy solą czosnkową, próbujemy, jeśli za mało cytrynowe, wkrapiamy troche soku.
Sos ma być ciepły ale nie nalezy doprowadzić do zagotowania. Kiedy makaon gotowy, dodajemy biały sos do brokułów z oliwą i czosnkiem, a potem do tego wszystkiego dajemy makaron (najwygodniej jest oczywiście mieszać w ciepłym garnku). Można pozypać parmezanem albo grana padano, jak się lubi.
