Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos do "resztek"*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 769742" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Jeśli pragniemy ożywić</span> resztki gotowanej kury lub cielęciny, albo pieczyste z tych mięs, możemy je podgrzać w następującym sosie. Pomysł i opracowanie z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; - Henryk Vitry.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>10 - 12 malutkich pieczarek (w całości)</p><p>3 drobno posiekane cebule</p><p> kawałeczek skórki cytrynowej (sama żółta)</p><p>6 - 8 zgniecionych ziarenek pieprzu</p><p>1/2 l rosołu (może być drobiowy z kostki)</p><p>1 surowe żółtko</p><p>1 łyżka śmietany 22 %</p><p>2 łyżeczki soku cytrynowego</p><p>2- 3 łyżki masła</p><p>łyżka mąki</p><p>sól</p><p>ew. łyżka koniaku lub brandy</p><p></p><p>Cebulę, skórkę cytrynową i pieprz dusimy przez chwilę w łyżce masła, następnie oprószamy mąką, krótko podsmażamy, nie dopuszczając do zrumienienia się mąki, po czym zalewamy rosołem. Osobno na patelni w pozostałym maśle podduszamy pieczarki. Po 45 minutach gotowania na malutkim ogniu, sos przelewamy przez sitko i gorący zaprawiamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Sprawdzamy słoność, dodajemy pieczarki i sok z cytryny, z tym ostatnim ostrożnie, dodawać po trochu i próbować. Na wyjątkowe okazje możemy sos uszlachetnić łyżką koniaku, ale nie jest to konieczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 769742, member: 10341"] [SIZE=10]Jeśli pragniemy ożywić[/SIZE] resztki gotowanej kury lub cielęciny, albo pieczyste z tych mięs, możemy je podgrzać w następującym sosie. Pomysł i opracowanie z miesięcznika "Ty i Ja" - Henryk Vitry. [B]Składniki[/B] 10 - 12 malutkich pieczarek (w całości) 3 drobno posiekane cebule kawałeczek skórki cytrynowej (sama żółta) 6 - 8 zgniecionych ziarenek pieprzu 1/2 l rosołu (może być drobiowy z kostki) 1 surowe żółtko 1 łyżka śmietany 22 % 2 łyżeczki soku cytrynowego 2- 3 łyżki masła łyżka mąki sól ew. łyżka koniaku lub brandy Cebulę, skórkę cytrynową i pieprz dusimy przez chwilę w łyżce masła, następnie oprószamy mąką, krótko podsmażamy, nie dopuszczając do zrumienienia się mąki, po czym zalewamy rosołem. Osobno na patelni w pozostałym maśle podduszamy pieczarki. Po 45 minutach gotowania na malutkim ogniu, sos przelewamy przez sitko i gorący zaprawiamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Sprawdzamy słoność, dodajemy pieczarki i sok z cytryny, z tym ostatnim ostrożnie, dodawać po trochu i próbować. Na wyjątkowe okazje możemy sos uszlachetnić łyżką koniaku, ale nie jest to konieczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos do "resztek"*
Top
Bottom