Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
sos do spaghetti , pizzy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="pychotka12" data-source="post: 1539078" data-attributes="member: 52876"><p>Mając 3 lata temu za dużoooo pomidorów, papryki i bazylii, zrobiłam ten sos.</p><p>Pewnie nie jest jakimś odkryciem, ale jak go robię to pachnie po prostu obłędnie, a syn sie śmieje ,że sąsiedzi się zlecą.</p><p>Z tej ilości wychodzi mi 6 słoików 0,75l.</p><p></p><p>Sos do spaghetti i pizzy:</p><p>5kg pomidorów</p><p>1,5kg papryki</p><p>2 dużeeee pęczki bazylii daję jej sporo</p><p>1 pęczek mały oregano (bez łodyg)</p><p>1 pęczek mały tymianku (bez łodyg) ewentualnie suszony</p><p>3 ząbki czosnku (jak ktoś lubi bardzo czosnek można dać więcej)</p><p>2-3 cebule</p><p>80-90g cukru</p><p>60-70ml oleju</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>pomidory przygotowuję jak na przecier, ja mam taką starą po babci maszynkę do pomidorów, każdy ma swoje sposoby.</p><p>paprykę obieram , chociaż wcale nie trzeba i przepuszczam przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach.</p><p>bazylię siekam, oregano i tymiankę oddzielam listki od łodyg i też siekam.</p><p>czosnek przez praskę do czosnku.</p><p>cebulę kroję, a raczej traktuję ją blenderem.</p><p>do garnka daję pomidory i paprykę, jak już trochę wyparuje woda dodaję bazylię, oregano i tymianek, teraz właśnie zaczyna pachnieć.</p><p>jak konsystencja jest już taka prawie, dodaję cukier ,podsmażam cebulę na oliwie, pod koniec dodaję czosnek i już krótko podsmażam bo czosnek , czym dłużej się smaży to robi się gorzki, dodaję do sosu. gotuję jeszcze jakąś chwilkę. w między czasie doprawiam solą i pieprzem, na koniec olej.</p><p>pasteryzuję 25 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="pychotka12, post: 1539078, member: 52876"] Mając 3 lata temu za dużoooo pomidorów, papryki i bazylii, zrobiłam ten sos. Pewnie nie jest jakimś odkryciem, ale jak go robię to pachnie po prostu obłędnie, a syn sie śmieje ,że sąsiedzi się zlecą. Z tej ilości wychodzi mi 6 słoików 0,75l. Sos do spaghetti i pizzy: 5kg pomidorów 1,5kg papryki 2 dużeeee pęczki bazylii daję jej sporo 1 pęczek mały oregano (bez łodyg) 1 pęczek mały tymianku (bez łodyg) ewentualnie suszony 3 ząbki czosnku (jak ktoś lubi bardzo czosnek można dać więcej) 2-3 cebule 80-90g cukru 60-70ml oleju sól, pieprz pomidory przygotowuję jak na przecier, ja mam taką starą po babci maszynkę do pomidorów, każdy ma swoje sposoby. paprykę obieram , chociaż wcale nie trzeba i przepuszczam przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach. bazylię siekam, oregano i tymiankę oddzielam listki od łodyg i też siekam. czosnek przez praskę do czosnku. cebulę kroję, a raczej traktuję ją blenderem. do garnka daję pomidory i paprykę, jak już trochę wyparuje woda dodaję bazylię, oregano i tymianek, teraz właśnie zaczyna pachnieć. jak konsystencja jest już taka prawie, dodaję cukier ,podsmażam cebulę na oliwie, pod koniec dodaję czosnek i już krótko podsmażam bo czosnek , czym dłużej się smaży to robi się gorzki, dodaję do sosu. gotuję jeszcze jakąś chwilkę. w między czasie doprawiam solą i pieprzem, na koniec olej. pasteryzuję 25 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
sos do spaghetti , pizzy
Bottom