Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
sos do surówek*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 900506" data-attributes="member: 9634"><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 26px">Można uznać, że ten sos nigdy nie smakuje tak samo. Jego smak i kolor zależą od tego, na jakie zioła i dodatki mamy akurat smaka.</span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">W moim domu stanowi żelazną bazę do surówek. </span></p><p> </p><p><span style="font-size: 26px">1/4 szkl oleju (najlepiej tłoczony na zimno) </span></p><p><span style="font-size: 26px">wody przegotowanej o połowę mniej niż oleju, </span></p><p><span style="font-size: 26px">1 ząbek czosnku, </span></p><p><span style="font-size: 26px">sok z połówki niewielkiej cytryny, (czasem pomijam ten składnik)</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, </span></p><p><span style="font-size: 26px">pieprz ziołowy lub czarny, </span></p><p><span style="font-size: 26px">lubczyk sproszkowany lub świeży ,</span></p><p><span style="font-size: 26px">ewentualnie zioła, np. p<span style="font-family: 'Georgia'">rowansalskie, majeranek, bazylia, oregano, kminek&#8230; </span></span></p><p></p><p></p><p></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 26px">W zależności od własnych upodobań smakowych.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"> </span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 26px">Olej i wodę wymieszać, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz i sól w takiej ilości, by sos miał smak intensywny.</span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Surówkę dowolną przygotować, obok w naczyniu do sosów podać sos i polewać surówkę tuż przed spożyciem.</span></p><p><span style="font-size: 26px">U nas najczęstszymi surówkami są:</span></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">starta na drobnej tarce kapusta i marchew, </span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">starta 'włoszczyzna' </span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">sałata lodowa z papryką i ogórkiem </span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">seler naciowy z paluszkami surimi i papryką</span></li> </ul><p><span style="font-size: 26px">przepis na ten uniwersalny sos pochodzi z książki Lidii Aleksandry Sazdkowskiej &quot;Kuchnia weganki&quot;</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 900506, member: 9634"] [FONT=Georgia][SIZE=14]Można uznać, że ten sos nigdy nie smakuje tak samo. Jego smak i kolor zależą od tego, na jakie zioła i dodatki mamy akurat smaka.[/SIZE][/FONT][SIZE=14] W moim domu stanowi żelazną bazę do surówek. [/SIZE] [SIZE=10][/SIZE] [SIZE=10]1/4 szkl oleju (najlepiej tłoczony na zimno) [/SIZE] [SIZE=10]wody przegotowanej o połowę mniej niż oleju, [/SIZE] [SIZE=10]1 ząbek czosnku, [/SIZE] [SIZE=10]sok z połówki niewielkiej cytryny, (czasem pomijam ten składnik)[/SIZE] [SIZE=10]sól, [/SIZE] [SIZE=10]pieprz ziołowy lub czarny, [/SIZE] [SIZE=10]lubczyk sproszkowany lub świeży ,[/SIZE] [SIZE=10]ewentualnie zioła, np. p[FONT=Georgia]rowansalskie, majeranek, bazylia, oregano, kminek… [/FONT][/SIZE] [SIZE=10][/SIZE] [SIZE=10][/SIZE] [FONT=Georgia][SIZE=10]W zależności od własnych upodobań smakowych.[/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE] [FONT=Georgia] [SIZE=10]Olej i wodę wymieszać, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz i sól w takiej ilości, by sos miał smak intensywny.[/SIZE][/FONT][SIZE=10] Surówkę dowolną przygotować, obok w naczyniu do sosów podać sos i polewać surówkę tuż przed spożyciem.[/SIZE] [SIZE=10]U nas najczęstszymi surówkami są:[/SIZE] [LIST][*][SIZE=10]starta na drobnej tarce kapusta i marchew, [/SIZE] [*][SIZE=10]starta 'włoszczyzna' [/SIZE] [*][SIZE=10]sałata lodowa z papryką i ogórkiem [/SIZE] [*][SIZE=10]seler naciowy z paluszkami surimi i papryką[/SIZE] [/LIST] [SIZE=10]przepis na ten uniwersalny sos pochodzi z książki Lidii Aleksandry Sazdkowskiej "Kuchnia weganki"[/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
sos do surówek*
Top
Bottom