- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Sos do zielonej sałaty.
jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy
sól
biały pieprz
4 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
2. Żółtka rozgniatamy widelcem z cukrem, dodajemy troszkę soli i pieprzu, musztardę, łyżkę majonezu i dokładnie rozcieramy. Gdy składniki dobrze się połączą, wlewamy pozostały majonez i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.
3. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do sosu. W razie potrzeby dodajemy więcej majonezu, czy śmietany, ewentualnie przyprawiamy.
4. Gotowym sosem polewamy listki zielonej sałaty, podajemy do obiadu

jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy
sól
biały pieprz
4 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
2. Żółtka rozgniatamy widelcem z cukrem, dodajemy troszkę soli i pieprzu, musztardę, łyżkę majonezu i dokładnie rozcieramy. Gdy składniki dobrze się połączą, wlewamy pozostały majonez i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.
3. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do sosu. W razie potrzeby dodajemy więcej majonezu, czy śmietany, ewentualnie przyprawiamy.
4. Gotowym sosem polewamy listki zielonej sałaty, podajemy do obiadu
Ostatnią edycję dokonał moderator: