Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sos dyniowo-śliwkowo-pomidorowy z ziołami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 905675" data-attributes="member: 4167"><p>Świetny jako sos kanapkowy (np. na kanapce z twarogiem) lub jako słodko-kwaśny sos do makaronu czy ryżu z kurczakiem.</p><p></p><p>Sos dyniowo-śliwkowo-pomidorowy z ziołami</p><p></p><p>* 2 kg dyni pokrojonej w kostkę</p><p>* 1 kg śliwek &quot;węgierko-podobnych&quot;</p><p>* 1/2 kg cebuli</p><p>* 1 duża marchewka</p><p>* 1 litr wody</p><p>* łyżka vegety + 2 płaskie łyżeczki soli</p><p>* 10 łyżek cukru</p><p>* 10 ziarenek ziela angielskiego</p><p>* 3 duże liście laurowe</p><p>* łyżka mielonej łagodnej papryki</p><p>* łyżeczka pieprzu</p><p>* torebka (20g) granulowanego czosnku</p><p>* 200 ml dobrego koncentratu pomidorowego</p><p>* 2 łyżki mieszanki suszonych ziół</p><p>(prowansalskie, włoskie lub własna mieszanka)</p><p>* torebka żel-fixu 2:1</p><p>* ew. ostra papryka lub sos chili</p><p></p><p>~ Dynię wrzucić do dużego garnka, dodać grubo pokrojoną cebulę oraz marchewkę w krążki. Dołożyć przyprawy: vegetę, sól, pieprz, paprykę, ziele angielskie i liście laurowe.</p><p>Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości.</p><p></p><p>~ Kiedy warzywa są prawie miękkie - dodać połówki śliwek. cukier, czosnek. Gotować do miękkości śliwek, po czym wyłowić liście laurowe i ziele angielskie i całość zmiksować na gładki mus. Dodać koncentrat pomidorowy i żel-fix, zmiksować ponownie, by składniki się doskonale połączyły.</p><p></p><p>~ Do gorącego sosu dodać zioła i ew. doprawić do smaku pieprzem, ostrą papryką lub sosem chili.</p><p></p><p>~ Zapasteryzować w odpowiednich dla siebie słoiczkach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 905675, member: 4167"] Świetny jako sos kanapkowy (np. na kanapce z twarogiem) lub jako słodko-kwaśny sos do makaronu czy ryżu z kurczakiem. Sos dyniowo-śliwkowo-pomidorowy z ziołami * 2 kg dyni pokrojonej w kostkę * 1 kg śliwek "węgierko-podobnych" * 1/2 kg cebuli * 1 duża marchewka * 1 litr wody * łyżka vegety + 2 płaskie łyżeczki soli * 10 łyżek cukru * 10 ziarenek ziela angielskiego * 3 duże liście laurowe * łyżka mielonej łagodnej papryki * łyżeczka pieprzu * torebka (20g) granulowanego czosnku * 200 ml dobrego koncentratu pomidorowego * 2 łyżki mieszanki suszonych ziół (prowansalskie, włoskie lub własna mieszanka) * torebka żel-fixu 2:1 * ew. ostra papryka lub sos chili ~ Dynię wrzucić do dużego garnka, dodać grubo pokrojoną cebulę oraz marchewkę w krążki. Dołożyć przyprawy: vegetę, sól, pieprz, paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. ~ Kiedy warzywa są prawie miękkie - dodać połówki śliwek. cukier, czosnek. Gotować do miękkości śliwek, po czym wyłowić liście laurowe i ziele angielskie i całość zmiksować na gładki mus. Dodać koncentrat pomidorowy i żel-fix, zmiksować ponownie, by składniki się doskonale połączyły. ~ Do gorącego sosu dodać zioła i ew. doprawić do smaku pieprzem, ostrą papryką lub sosem chili. ~ Zapasteryzować w odpowiednich dla siebie słoiczkach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sos dyniowo-śliwkowo-pomidorowy z ziołami
Top
Bottom