Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos grecki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1654256" data-attributes="member: 2354"><p>Co do przepisu z linku - to jest wlasna interpretacja autorki, a ilosc cebuli to jak kto lubi, ale to jest grecki przepis, wiec marchewka i cebula oraz oliwa to najwazniejsze skladniki, zeby sos mial grecki charakter. Widzialam przepisy, ze mozna zamiast oliwy dac maslo, to nonsens, bo Grecy napewno do takiego sosu nie daja masla, a ilosc soli, to oczywiscie do smaku, ale tak duza ilosc jarzyn (1,5 kg.) wymaga odpowiedniego doprawienia, z tym, ze soli powinno sie dodawac stopniowo, zeby nie przesadzic.</p><p>Jesli chodzi o papryke, to w Grecji tez bardzo duzo sie jej jada, nie tylko na Wegrzech. Popularna i b.smaczna salatka, a wlasciwie surowka grecka zawiera pomidory, cebule, ogorki i papryke. Takie kombinacje jadaja masowo caly czas, ale wlasnie papryka jest konieczna nie tylko do smaku. Swiezy ogorek zawiera pewien enzym, ktory kompletnie niszczy wit. C w pomidorach, wystarczy jeden maly plasterek ogorka, aby zniszczyc kompletnie cala wit. C w duzej misce pokrojonych pomidorow, czyli taka surowka jest prawie bezwartosciowa - gdyby nie papryka wlasnie. Papryka ma to do siebie, ze w kazdej postaci - swieza, duszona, marynowana, smazona itd. nie traci wogole wit. C, a wiec to ona uzupelnia zniszczona witamine C w pomidorach laczonych z ogorkiem, bo ten enzym nie ma na nia wplywu, inaczej Grecy mieliby powazne problemy zdrowotne (szkorbut?) z braku tej witaminy. Cytryne tez uzywa sie w Grecji napewno wiecej, niz octu i jest na miejscu w przepisach, czy kto lubi, czy nie.</p><p>Ja nie bronie czyjegos przepisu, tylko wyjasniam dlaczego to, czy tamto powinno tam byc, a podalam ten link dla tych, co by chcieli zrobic w wiekszej ilosci na zapas.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1654256, member: 2354"] Co do przepisu z linku - to jest wlasna interpretacja autorki, a ilosc cebuli to jak kto lubi, ale to jest grecki przepis, wiec marchewka i cebula oraz oliwa to najwazniejsze skladniki, zeby sos mial grecki charakter. Widzialam przepisy, ze mozna zamiast oliwy dac maslo, to nonsens, bo Grecy napewno do takiego sosu nie daja masla, a ilosc soli, to oczywiscie do smaku, ale tak duza ilosc jarzyn (1,5 kg.) wymaga odpowiedniego doprawienia, z tym, ze soli powinno sie dodawac stopniowo, zeby nie przesadzic. Jesli chodzi o papryke, to w Grecji tez bardzo duzo sie jej jada, nie tylko na Wegrzech. Popularna i b.smaczna salatka, a wlasciwie surowka grecka zawiera pomidory, cebule, ogorki i papryke. Takie kombinacje jadaja masowo caly czas, ale wlasnie papryka jest konieczna nie tylko do smaku. Swiezy ogorek zawiera pewien enzym, ktory kompletnie niszczy wit. C w pomidorach, wystarczy jeden maly plasterek ogorka, aby zniszczyc kompletnie cala wit. C w duzej misce pokrojonych pomidorow, czyli taka surowka jest prawie bezwartosciowa - gdyby nie papryka wlasnie. Papryka ma to do siebie, ze w kazdej postaci - swieza, duszona, marynowana, smazona itd. nie traci wogole wit. C, a wiec to ona uzupelnia zniszczona witamine C w pomidorach laczonych z ogorkiem, bo ten enzym nie ma na nia wplywu, inaczej Grecy mieliby powazne problemy zdrowotne (szkorbut?) z braku tej witaminy. Cytryne tez uzywa sie w Grecji napewno wiecej, niz octu i jest na miejscu w przepisach, czy kto lubi, czy nie. Ja nie bronie czyjegos przepisu, tylko wyjasniam dlaczego to, czy tamto powinno tam byc, a podalam ten link dla tych, co by chcieli zrobic w wiekszej ilosci na zapas. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos grecki
Top
Bottom