Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
SOS KETCHUPOWY Z WARZYWAMI
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 543856" data-attributes="member: 4167"><p>Ten przepis jest w zasadzie wspomnieniem z mojego dzieciństwa, kiedy w sklepach było mało co [lata 70-te]- a ten ketchup z warzywami był produkowany w Bułgarii i nie było go łatwo nabyć, więc się brało całymi zgrzewkami - jak już się udało.</p><p>Był pikantny, mocno pomidorowy i posiadał drobniutkie kosteczki warzyw. Ja go zrobiłam raz po swojemu, i do teraz zmieniły się tylko dwie rzeczy: ilość słoiczków się znacznie spotęgowała i i nie kroję już warzyw ręcznie w drobną kostkę [zajmuje to całe godziny]- teraz siekam malakserem lub grubo ucieram.</p><p></p><p></p><p>SKŁADNIKI:</p><p>kg marchewki</p><p>duży seler [możliwie niezdrewniały] lub kilka młodych</p><p>kg czerwonej papryki + 1-2 małe ostre papryczki</p><p>kg cebuli </p><p>kg cukinii [najlepiej młodej z miękką skórką]</p><p>szklanka oleju rzepakowego lub z pestek winogron [słonecznikowy pozostawia dziwny posmak]</p><p>2-3 słoiczki dobrego koncentratu pomidorowego</p><p>5-7 liści laurowych</p><p>10 ziaren ziela angielskiego</p><p>sól, cukier, vegeta, pieprz, chili, imbir do smaku</p><p>1-2 łyżki łagodnej papryki [o ładnym czerwonym kolorze]</p><p></p><p>Warzywa rozdrobnić, wrzucić na olej, doprawić i dusić prawie do miękkości podlewając odrobinką wody [powinny pozostac jędrne]. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy. Dusić razem przez kilka minut, jeszcze raz doprawic i zagotować. Przełożyć do małych słoiczków [200-300 ml] i zagotować niezbyt długo. Odstawić do ostygnięcia. </p><p></p><p></p><p>Podawac do kanapek, past, spaghetti, serów, mięs, frytek, etc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 543856, member: 4167"] Ten przepis jest w zasadzie wspomnieniem z mojego dzieciństwa, kiedy w sklepach było mało co [lata 70-te]- a ten ketchup z warzywami był produkowany w Bułgarii i nie było go łatwo nabyć, więc się brało całymi zgrzewkami - jak już się udało. Był pikantny, mocno pomidorowy i posiadał drobniutkie kosteczki warzyw. Ja go zrobiłam raz po swojemu, i do teraz zmieniły się tylko dwie rzeczy: ilość słoiczków się znacznie spotęgowała i i nie kroję już warzyw ręcznie w drobną kostkę [zajmuje to całe godziny]- teraz siekam malakserem lub grubo ucieram. SKŁADNIKI: kg marchewki duży seler [możliwie niezdrewniały] lub kilka młodych kg czerwonej papryki + 1-2 małe ostre papryczki kg cebuli kg cukinii [najlepiej młodej z miękką skórką] szklanka oleju rzepakowego lub z pestek winogron [słonecznikowy pozostawia dziwny posmak] 2-3 słoiczki dobrego koncentratu pomidorowego 5-7 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego sól, cukier, vegeta, pieprz, chili, imbir do smaku 1-2 łyżki łagodnej papryki [o ładnym czerwonym kolorze] Warzywa rozdrobnić, wrzucić na olej, doprawić i dusić prawie do miękkości podlewając odrobinką wody [powinny pozostac jędrne]. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy. Dusić razem przez kilka minut, jeszcze raz doprawic i zagotować. Przełożyć do małych słoiczków [200-300 ml] i zagotować niezbyt długo. Odstawić do ostygnięcia. Podawac do kanapek, past, spaghetti, serów, mięs, frytek, etc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
SOS KETCHUPOWY Z WARZYWAMI
Bottom