Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos kurkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1323002" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Sos kurkowy</strong></span></p><p>Cały przepis dokładnie przepisałem ze strony <a href="http://pozytywnakuchnia.pl/sos-kurkowy/" target="_blank">http://pozytywnakuchnia.pl/sos-kurkowy/</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]75441[/ATTACH]</p><p></p><p>500 g kurek (oczyszczone, umyte, osuszone) </p><p>1 cebula (drobno pokrojona</p><p>1 szklanka śmietanki kremowej lub 3 łyżki mascarpone</p><p>2 łyżki gorczycy</p><p>1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)</p><p>60 g masła</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>1. Kurki przekładamy do rondla, zalewamy wodą i na dużym ogniu doprowadziwszy do wrzenia, obgotowujemy przez 5 minut; odcedzamy i delikatnie odciskamy.</p><p>2. Na suchej patelni prażymy gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i delikatnie &quot;wyskakiwać&quot;. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, czekając aż się roztopi.</p><p>3. Na maśle z gorczycą, na niewielkim ogniu, szklimy cebulę.</p><p>4.Kiedy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładamy kurki.</p><p>5.Smażymy na niewielkim ogniu przez 15 miniut (można przykryć patelnię przykrywką), od czasu do czasu mieszając.</p><p>6.Dodajemy śmietankę lub mascarpone, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby regulujemy konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym albo zasmażką. Można też, przed dodaniem do sosu, delikatnie ubić śmietankę.</p><p>7.Doprawiamy sos solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1323002, member: 140"] [SIZE=14][B]Sos kurkowy[/B][/SIZE] Cały przepis dokładnie przepisałem ze strony [URL="http://pozytywnakuchnia.pl/sos-kurkowy/"]http://pozytywnakuchnia.pl/sos-kurkowy/[/URL] [ATTACH=full]75441[/ATTACH] 500 g kurek (oczyszczone, umyte, osuszone) 1 cebula (drobno pokrojona 1 szklanka śmietanki kremowej lub 3 łyżki mascarpone 2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) 60 g masła sól, pieprz 1. Kurki przekładamy do rondla, zalewamy wodą i na dużym ogniu doprowadziwszy do wrzenia, obgotowujemy przez 5 minut; odcedzamy i delikatnie odciskamy. 2. Na suchej patelni prażymy gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i delikatnie "wyskakiwać". Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, czekając aż się roztopi. 3. Na maśle z gorczycą, na niewielkim ogniu, szklimy cebulę. 4.Kiedy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładamy kurki. 5.Smażymy na niewielkim ogniu przez 15 miniut (można przykryć patelnię przykrywką), od czasu do czasu mieszając. 6.Dodajemy śmietankę lub mascarpone, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby regulujemy konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym albo zasmażką. Można też, przed dodaniem do sosu, delikatnie ubić śmietankę. 7.Doprawiamy sos solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos kurkowy
Top
Bottom