- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszny i szybki sos majonezowy do sałaty i drobiu, z książki "365 obiadów" Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1889roku. Smakuje wyśmienicie - jest dużo bardziej wyrazisty w smaku, niż majonez, a w kolorze lekko złoty.
1 jajko ugotowane na miękko
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Jajko ugotować na miękko. Żółtko przelać do miseczki ( wysokiej, bo będziemy w niej ubijać sos).
Dodać olej, ocet, cukier i sól, po czym ucierać robotem kuchennym na wysokich obrotach przez około 3 minuty, aż sos będzie jednolity.
Naturalnie Ćwierczakiewiczowa nie mówi o robocie kuchennym, tylko o ubijaniu ręcznym, jednak szczerze polecam robot

1 jajko ugotowane na miękko
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Jajko ugotować na miękko. Żółtko przelać do miseczki ( wysokiej, bo będziemy w niej ubijać sos).
Dodać olej, ocet, cukier i sól, po czym ucierać robotem kuchennym na wysokich obrotach przez około 3 minuty, aż sos będzie jednolity.
Naturalnie Ćwierczakiewiczowa nie mówi o robocie kuchennym, tylko o ubijaniu ręcznym, jednak szczerze polecam robot

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: