Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos ostry paprykowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 887687" data-attributes="member: 10341"><p>Ten pełen charakteru, aromatyczny sos znakomicie ożywia mięsa gotowane oraz smażone filety rybne. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 duże, jędrne strąki zielonej papryki ( ja brałam czerwone)</p><p>oliwa do smażenia</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>czubata łyżeczka masła</p><p>3 duże pomidory (kupiłam 4 podłużne pelati - można też wziąć puszkę całych pomidorów pelati)</p><p>szczypta suszonego rozmarynu (koniecznie)</p><p>sól</p><p>2 małe ogórki korniszony</p><p>1/2 łyżeczki octu winnego</p><p>ew, szczypta cukru</p><p></p><p>Z papryką zieloną sos jest bardziej urozmaicony, kolorowy. Ponieważ była brzydka, kupiłam czerwoną i miałam sos jednokolorowy, choć na pewno równie smaczny. Paprykę przepoławiamy, czyścimy z nasion i białych błon, przekrawamy podłużnie na ćwiartki i krótko przesmażamy (skórką do dołu) w gorącej oliwie. Po wyjęciu, zdejmujemy z nich skórkę. Jest to druga metoda pozbywania się skórki z papryki. </p><p>Czosnek siekamy najdrobniej, przesmażamy w maśle i łyżce aromatycznej oliwy, w której przesmażaliśmy paprykę, dodajemy drobno pokrojone strąki papryki - zaś po chwili duszenia - obrane ze skórki i pokrojone na plastry pomidory. Wybrałam pelati, ponieważ mają mało wody i sos nie robi się wodnisty. Równie dobrze sprawdzają się pomidory z puszki. Do garnka dodajemy teraz suszony, sproszkowany w palcach rozmaryn i gotujemy sos na małym ogniu przez 25 minut, po czym dodajemy soli do smaku, drobno posiekane korniszony i ocet. Po wymieszaniu, jeśli uznamy to za konieczne, możemy przełamać smak szczyptą cukru, raz zagotowujemy i sos jest gotów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 887687, member: 10341"] Ten pełen charakteru, aromatyczny sos znakomicie ożywia mięsa gotowane oraz smażone filety rybne. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. [B]Składniki [/B]2 duże, jędrne strąki zielonej papryki ( ja brałam czerwone) oliwa do smażenia 1 ząbek czosnku czubata łyżeczka masła 3 duże pomidory (kupiłam 4 podłużne pelati - można też wziąć puszkę całych pomidorów pelati) szczypta suszonego rozmarynu (koniecznie) sól 2 małe ogórki korniszony 1/2 łyżeczki octu winnego ew, szczypta cukru Z papryką zieloną sos jest bardziej urozmaicony, kolorowy. Ponieważ była brzydka, kupiłam czerwoną i miałam sos jednokolorowy, choć na pewno równie smaczny. Paprykę przepoławiamy, czyścimy z nasion i białych błon, przekrawamy podłużnie na ćwiartki i krótko przesmażamy (skórką do dołu) w gorącej oliwie. Po wyjęciu, zdejmujemy z nich skórkę. Jest to druga metoda pozbywania się skórki z papryki. Czosnek siekamy najdrobniej, przesmażamy w maśle i łyżce aromatycznej oliwy, w której przesmażaliśmy paprykę, dodajemy drobno pokrojone strąki papryki - zaś po chwili duszenia - obrane ze skórki i pokrojone na plastry pomidory. Wybrałam pelati, ponieważ mają mało wody i sos nie robi się wodnisty. Równie dobrze sprawdzają się pomidory z puszki. Do garnka dodajemy teraz suszony, sproszkowany w palcach rozmaryn i gotujemy sos na małym ogniu przez 25 minut, po czym dodajemy soli do smaku, drobno posiekane korniszony i ocet. Po wymieszaniu, jeśli uznamy to za konieczne, możemy przełamać smak szczyptą cukru, raz zagotowujemy i sos jest gotów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos ostry paprykowy*
Top
Bottom