Sos pieczarkowy z serkiem topionym i estragonem*

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
1/2 kg pieczarek
1 łyżka oleju + 2 łyżeczki masła
2 szalotki lub nieduże cebule
1 łyżka musztardy gładkiej
200 g topionych serków ( najlepiej w "kiełbaskach)
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól, sos sojowy klasyczny ( nie indonezyjski na przyklad, bo za slodki; ja najbardziej lubie Kikkomann tradycyjnie warzony)

Pieczarki oczyścić, pokroić i obsmażyć na mieszance masła i oleju winogronowego ( lub słonecznikowego, inne oleje maja zbyt intensywny smak), zdjąć z patelni, tłuszcz zostawić.
Na tym samym tłuszczu zeszklić 2 szalotki ( lub nieduże cebule) pokrojone w kostkę , podlać wodą, sypnąć 1 płaską łyżeczkę suszonego estragonu, dołożyć musztardę i topiony serek, wszystko razem gotować na wolnym ogniu, aż zrobi się w miarę jednolity sos. Dołożyć pieczarki, dosmaczać sosem sojowym ( ok. 2 łyżeczek) i solą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: