- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
* 2 kg pomidorów posiekanych grubo pomidorów bez skórek (najlepiej malinówek)
* 1 kg ugotowanej (upieczonej) dyni - puree
* 50 dag posiekanej cebuli
* 50 dag grubo utartych pieczarek
* 50 dag (ugotowanej i utartej) marchewki
* 2-3 duże liście laurowe
* 5-8 ziarenek ziela angielskiego
* 2 łyżki papryki mielonej (mieszanka słodkiej i ostrej)
* łyżeczka pieprzu
* łyżka vegety
* 2-3 łyżki cukru
* sól do smaku
* ew. koncentrat pomidorowy
* 5 łyżek oleju (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)
* kwasek cytrynowy do smaku
~ Składniki ugotować razem do miękkości i zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
~ Sosik nadaje się, na ciepło, do makaronu, ryżu, gołąbków lub, na zimno, jako domowy ketchup.
* 1 kg ugotowanej (upieczonej) dyni - puree
* 50 dag posiekanej cebuli
* 50 dag grubo utartych pieczarek
* 50 dag (ugotowanej i utartej) marchewki
* 2-3 duże liście laurowe
* 5-8 ziarenek ziela angielskiego
* 2 łyżki papryki mielonej (mieszanka słodkiej i ostrej)
* łyżeczka pieprzu
* łyżka vegety
* 2-3 łyżki cukru
* sól do smaku
* ew. koncentrat pomidorowy
* 5 łyżek oleju (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)
* kwasek cytrynowy do smaku
~ Składniki ugotować razem do miękkości i zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
~ Sosik nadaje się, na ciepło, do makaronu, ryżu, gołąbków lub, na zimno, jako domowy ketchup.