SOS POMIDOROWY AROMATYCZNY NA ZIME
5 kg dojrzalych pomidorow
2 cebule
2 zabki czosnku
pol szklanki oliwy z oliwek extravergine
sol
pieprz
listki bazylii
szczypta oregano
- pomidory umyc, przekroic na polowe, usunac pestki i czesc plynu, przetrzec uzywajac przyrzadu do przecierania warzyw
- podgrzac oliwe, poddusic w niej siekana cebule wraz z zabkami czosnku, dodac przecier pomidorowy, troche soli i pieprzu, a nastepnie dusic przez 20 minut
- w polowie duszenia dodac listki bazylii i szczypte oregano
- goracy sos wlewac do sloikow pollitrowych / wyjdzie ich 8 /
- pasteryzowac przez 20 minut
- przechowywac do roku
Jesli posiada sie wloska maszynke do oddzelania pestek i skorek od pomidorowego miazszu, wystarczy poddusic cale pomidory i przepuscic je przez te maszynke / przypomina maszynke do miesa, ale ma walek pelen malutkich dziurek /. Taka maszynka umozliwia przetworzenie kilkudziesieciu kg pomidorow na raz.
5 kg dojrzalych pomidorow
2 cebule
2 zabki czosnku
pol szklanki oliwy z oliwek extravergine
sol
pieprz
listki bazylii
szczypta oregano
- pomidory umyc, przekroic na polowe, usunac pestki i czesc plynu, przetrzec uzywajac przyrzadu do przecierania warzyw
- podgrzac oliwe, poddusic w niej siekana cebule wraz z zabkami czosnku, dodac przecier pomidorowy, troche soli i pieprzu, a nastepnie dusic przez 20 minut
- w polowie duszenia dodac listki bazylii i szczypte oregano
- goracy sos wlewac do sloikow pollitrowych / wyjdzie ich 8 /
- pasteryzowac przez 20 minut
- przechowywac do roku
Jesli posiada sie wloska maszynke do oddzelania pestek i skorek od pomidorowego miazszu, wystarczy poddusic cale pomidory i przepuscic je przez te maszynke / przypomina maszynke do miesa, ale ma walek pelen malutkich dziurek /. Taka maszynka umozliwia przetworzenie kilkudziesieciu kg pomidorow na raz.