Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos rodzynkowy do mięs
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1476515" data-attributes="member: 2721"><p>Pyszny sposób na ciekawy sos do mięs. Przepis z książki &quot;Kuchnia żydowska&quot; Elisabeth Wolf-Cohen. W książce podawany był do niego ozorek, ale poniewąz nie jadamy, zrobiłam z filetem z kurczaka. Idealnie komponuje się z drobiem. </p><p></p><p>[ATTACH=full]86028[/ATTACH]</p><p></p><p>2 filety z piersi kurczaka</p><p>2 łyżki oleju</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p>1/2 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu</p><p>2 rozgniecione goździki</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>sos: </p><p>2 cebule pokrojone w pióra</p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p>1 puszka siekanych pomidorów</p><p>2 łyżki białego octu winnego</p><p>1 łyżeczki ostrej musztardy</p><p>1 łyżka cukru</p><p>1 listek laurowy</p><p>50 g rodzynek</p><p></p><p>sól i czarny pieprz do smaku</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>1. Oba filety z kurczaka przekroić w poprzek, tak, aby uzyskać w sumie 4 nie za grube sznycle. Mięso marynować w oleju z cynamonem, pieprzem, goździkiem i solą przez 30 minut.</p><p></p><p>Filety smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.</p><p></p><p>2. Teraz przygotowujemy sos: na tej samej patelni podsmażamy obraną, posiekaną w pióra cebulę, aż będzie lekko złota. Posypujemy ja maka i gotujemy 1 minutę, mieszając. </p><p>Następnie dodać pomidory z puszki, ocet, musztardę, cukier, cynamon, rodzynki oraz listek laurowy. Gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i/lub pieprzem. </p><p></p><p>Do sosu przełożyć usmażone wcześniej mięso, pokryć sosem, podgrzewać razem ok. 3 minuty.</p><p></p><p>Na zdjęciu podane wraz z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38093&pid=1475479&st=0&#entry1475479" target="_blank">kaszą gryczaną z makaronem, Varnishkes.</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1476515, member: 2721"] Pyszny sposób na ciekawy sos do mięs. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen. W książce podawany był do niego ozorek, ale poniewąz nie jadamy, zrobiłam z filetem z kurczaka. Idealnie komponuje się z drobiem. [ATTACH=full]86028[/ATTACH] 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu 2 rozgniecione goździki sól do smaku sos: 2 cebule pokrojone w pióra 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 puszka siekanych pomidorów 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżka cukru 1 listek laurowy 50 g rodzynek sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia 1. Oba filety z kurczaka przekroić w poprzek, tak, aby uzyskać w sumie 4 nie za grube sznycle. Mięso marynować w oleju z cynamonem, pieprzem, goździkiem i solą przez 30 minut. Filety smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni. 2. Teraz przygotowujemy sos: na tej samej patelni podsmażamy obraną, posiekaną w pióra cebulę, aż będzie lekko złota. Posypujemy ja maka i gotujemy 1 minutę, mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki, ocet, musztardę, cukier, cynamon, rodzynki oraz listek laurowy. Gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i/lub pieprzem. Do sosu przełożyć usmażone wcześniej mięso, pokryć sosem, podgrzewać razem ok. 3 minuty. Na zdjęciu podane wraz z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38093&pid=1475479&st=0&#entry1475479"]kaszą gryczaną z makaronem, Varnishkes.[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos rodzynkowy do mięs
Bottom