Sos satay*

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Porcja dla 4-6 osob.
Czas przygotow. 30 min.

skład:
8 suszonych czerwonych papryczek chilli,
8 szalotek,
1 zabek czosnku,
12-16 orzeszkow cashew,
150 g masla orzechowego,
2 lyzki oleju,
250 ml mleka kokosowego,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzeczka brazowego cukru,
sol.

1. Papryczki chilli zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Wyjac, przekroic i usunac nasiona.
2. Osaczone z wody papryczki, szalotki, orzeszki i czosnek drobno posiekac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu na gladka paste.
3. W plaskim garnku rozgrzac olej, wlozyc utarta paste i stale mieszajac smazyc przez 5 min.
4. Do garnka z pasta wlac mleko kokosowe. Na malym ogniu doprowadzic do wrzenia stale mieszajac. Dodac sok cytrynowy, cukier, maslo orzechowe. Doprawic sola i wymieszac. Gotowac na malym ogniu jeszcze przez 2 min. Sos powinien byc gesty. Gdyby byl zbyt gesty mozna dolac troche wody.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 50.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
:mrgreen: tego niestety nie pamiętam. Ktos szukał to wynalazłam i wpisałam zeby nie zgineło :cheers:
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Sos podaje sie jako dip do np. kurczaczkowych szaszlykow, albo mozna wlozyc juz kawalki surowego kurczaka, a pozniej grolowac. Niebo w gebie!!! Mozna tez do szaszlykow z samych warzyw.