Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos z bakłażanów*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 773500" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry</span>.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 duży dojrzały bakłażan</p><p>1 pokrojona na cienkie plastry cebula</p><p>szklanka oliwy z oliwek</p><p>łyżeczka miodu</p><p>trochę soku cytrynowego</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Odcinamy zieloną końcówkę bakłażana, przekrawamy go wzdłuż na pół i wraz z cebulą podsmażamy krótko w 2 łyżkach oliwy, po czym, dodawszy 1/3 szklanki wody, dusimy pod przykryciem do miękkości. Uduszony bakłażan wraz z cebulą przecieramy przez sito i do uzyskanego puree dodajemy po trochu skąpą filiżankę oliwy (ilość zależy od wielkości bakłażana). Sos, po dokładnym wymieszaniu, przyprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu, odrobiną soku z cytryny i - miodem. Dodatki te możemy dawkować dowolnie, w zależności od indywidualnego smaku. Jeszcze raz wszystko mieszamy i sos ochładzamy. Podajemy zimny sos do gorącej smażonej ryby.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 773500, member: 10341"] [SIZE=10]Przepis z miesięcznika "Ty i Ja". Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry[/SIZE]. [B]Składniki[/B] 1 duży dojrzały bakłażan 1 pokrojona na cienkie plastry cebula szklanka oliwy z oliwek łyżeczka miodu trochę soku cytrynowego sól, pieprz Odcinamy zieloną końcówkę bakłażana, przekrawamy go wzdłuż na pół i wraz z cebulą podsmażamy krótko w 2 łyżkach oliwy, po czym, dodawszy 1/3 szklanki wody, dusimy pod przykryciem do miękkości. Uduszony bakłażan wraz z cebulą przecieramy przez sito i do uzyskanego puree dodajemy po trochu skąpą filiżankę oliwy (ilość zależy od wielkości bakłażana). Sos, po dokładnym wymieszaniu, przyprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu, odrobiną soku z cytryny i - miodem. Dodatki te możemy dawkować dowolnie, w zależności od indywidualnego smaku. Jeszcze raz wszystko mieszamy i sos ochładzamy. Podajemy zimny sos do gorącej smażonej ryby. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos z bakłażanów*
Top
Bottom