- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Sawmill Gravy to dosłownie "Sos z tartaku". Danie wzięło swą nazwę od tartaków założonych na południu Stanów Zjednoczonych na początku XX wieku, kiedy prowadzono tam intensywny wyręb lasów. Potrawa, która w niedrogi sposób pozwalała wyżywić całą grupę głodnych drwali szybko zyskała popularność. I nic dziwnego. Poniższa propozycja jest do tego bardzo smaczna, szybka i prosta do przygotowania. Świetnie smakuje np. z prosta sałatką z pomidora. Danie jest bowiem na tyle sycące, że nie wymaga innych dodatków. Przepis wg bloga Always in the Kitchen.
1 biała kiełbasa
2/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
sół i swieżo mielony czarny pieprz do smaku
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Kiełbasę siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle, mieszając. Obsypujemy kiełbasę mąką i mieszamy, aż z mąki i masła zrobi się złota zasmażka. Wlewamy stopniowo mleko, mieszając. Gotujemy całość razem ok. 2 minut, aż sos zgestnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podajemy na tostach lub na zrumienionych z jednej strony bułeczkach.

1 biała kiełbasa
2/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
sół i swieżo mielony czarny pieprz do smaku
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Kiełbasę siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle, mieszając. Obsypujemy kiełbasę mąką i mieszamy, aż z mąki i masła zrobi się złota zasmażka. Wlewamy stopniowo mleko, mieszając. Gotujemy całość razem ok. 2 minut, aż sos zgestnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podajemy na tostach lub na zrumienionych z jednej strony bułeczkach.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: