- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

25 dag makaronu typu penne (lub ew. spaghetti)
20 dag boczku (wędzony lub wędzony parzony)
20 dag pieczarek
1 cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
papryczka chili - lub chili w proszku - ilość do smaku, zależnie, jak ostre danie chce się uzyskać
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól i czarny swieżo mielony pieprz - do smaku
parmezan do posypania
olej do smażenia
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W dużej, głębokiej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek. Zdjać z patelni, dodać pokrojone w plastry pieczarki wraz z obraną, posiekaną grubo cebulą. Smażyć, aż cebula się zeszkli a pieczarki podsmażą. Ponownie dodać boczek oraz pomidory z puszki wraz z sosem. Doprawić tymiankiem, bazylią, solą, pieprzem oraz chili. Chwilę razem gotować, następnie do dosu dodać ugotowany w międzyczasie, odcedzony makaron. Wymieszać.
Pozdawać posypane parmezanem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: