Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Sos z pieczonej papryki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 890892" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;. Sos doskonale sprawdza się z makaronami. Proporcje podane przeze mnie wystarczą na 50 dkg makaronu, czyli dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>3 duże czerwone papryki, oczyszczone i drobno pokrojone</p><p>1 żółta lub pomarańczowa papryka, oczyszczona i też drobno pokrojona</p><p>1 posiekana czerwona cebula</p><p>2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki</p><p>3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki</p><p>posiekane listki z 4 dużych gałązek oregano</p><p>5 łyżek stołowych oliwy z pierwszego tłoczenia</p><p>sól, pieprz</p><p>5 łyżek stołowych białego wina, ew. wody</p><p></p><p>Papryki, cebulę, czosnek, pomidory i oregano wkładamy do dużej formy do pieczenia, polewamy trzema łyżkami oliwy, posypujemy solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. (ja piekłam w 200 st.) około 50 minut, aż warzywa przypieką się z brzegów. W trakcie pieczenia mieszamy raz lub dwa razy. Przekładamy upieczone warzywa do blendera. Do formy, w której piekliśmy warzywa, wlewamy wino lub wodę, zeskrobujemy resztki warzyw, które przywarły do ścianek i razem z winem dodajemy do warzyw w blenderze. Miksujemy na niewielkich obrotach. Gotowy sos przekładamy ponownie do formy do pieczenia, dodajemy resztę oliwy i zapiekamy przez 2 minuty. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Doskonale smakował z makaronem bucatini (takie grubsze spaghetti z dziurką w środku).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 890892, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Sos doskonale sprawdza się z makaronami. Proporcje podane przeze mnie wystarczą na 50 dkg makaronu, czyli dla 4 osób. [B]Składniki [/B]3 duże czerwone papryki, oczyszczone i drobno pokrojone 1 żółta lub pomarańczowa papryka, oczyszczona i też drobno pokrojona 1 posiekana czerwona cebula 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki posiekane listki z 4 dużych gałązek oregano 5 łyżek stołowych oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz 5 łyżek stołowych białego wina, ew. wody Papryki, cebulę, czosnek, pomidory i oregano wkładamy do dużej formy do pieczenia, polewamy trzema łyżkami oliwy, posypujemy solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. (ja piekłam w 200 st.) około 50 minut, aż warzywa przypieką się z brzegów. W trakcie pieczenia mieszamy raz lub dwa razy. Przekładamy upieczone warzywa do blendera. Do formy, w której piekliśmy warzywa, wlewamy wino lub wodę, zeskrobujemy resztki warzyw, które przywarły do ścianek i razem z winem dodajemy do warzyw w blenderze. Miksujemy na niewielkich obrotach. Gotowy sos przekładamy ponownie do formy do pieczenia, dodajemy resztę oliwy i zapiekamy przez 2 minuty. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Doskonale smakował z makaronem bucatini (takie grubsze spaghetti z dziurką w środku). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Sos z pieczonej papryki
Top
Bottom