150 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnia
250 ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmiażdżony czosnek, chwile smażymy, czonek nie może zbrązowieć. Dodajemy śmietankę i na małym ogniu przez okolo 5 min gotujemy az zmniejszy objętośc i zgęstnieje. Dodajemy pokruszony ser, mieszamy aż się rozpuści (zostana małe niebieskie grudki- tak ma być). Dodajemy sporo pieprzu, raczej nie solimy- ser jest słony.
Zwykle podaję z krótkim makaronem, rurki, świederki. Sos robi się krócej niz gotuje się makaron
250 ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmiażdżony czosnek, chwile smażymy, czonek nie może zbrązowieć. Dodajemy śmietankę i na małym ogniu przez okolo 5 min gotujemy az zmniejszy objętośc i zgęstnieje. Dodajemy pokruszony ser, mieszamy aż się rozpuści (zostana małe niebieskie grudki- tak ma być). Dodajemy sporo pieprzu, raczej nie solimy- ser jest słony.
Zwykle podaję z krótkim makaronem, rurki, świederki. Sos robi się krócej niz gotuje się makaron