Sos z sera pleśniowego do makaronu

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
150 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnia
250 ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmiażdżony czosnek, chwile smażymy, czonek nie może zbrązowieć. Dodajemy śmietankę i na małym ogniu przez okolo 5 min gotujemy az zmniejszy objętośc i zgęstnieje. Dodajemy pokruszony ser, mieszamy aż się rozpuści (zostana małe niebieskie grudki- tak ma być). Dodajemy sporo pieprzu, raczej nie solimy- ser jest słony.
Zwykle podaję z krótkim makaronem, rurki, świederki. Sos robi się krócej niz gotuje się makaron
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Ja zamiast śmietanki uzywam mleka, podgrzewam je i dodaję ser Rokpol. Czasami dodaję szczyptę ziół prowansalskich i biały pieprz.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy