Sos ze świeżych pomidorów z cebulą

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,427
3,140
113
1755171324292.jpg 1755171324286.jpg

Dziś zrobiłam nową porcję mojego ulubionego sosu pomidorowego.
Wzięłam około 1,5 kg podłużnych pomidorów i 3 duże cebule. Pomidory sparzyłam, wycięłam twarde części i obrałam ze skóry. Część pestek powyciągałam, ale nie wszystkie, potem pomidory pokroiłam w spore kawałki. Muszą być wyraźnie wyczuwalne, to nie może być papka. Wcześniej cebule pokroiłam w półplasterki (też odrzucałam twarde końcówki) i udusiłam na mieszance oliwy i oleju . Do podduszonej cebuli wrzuciłam przygotowane pomidory, posoliłam (dosyć dużo), popieprzyłam i troszeczkę dodałam cukru (zawsze dodaję do pomidorów) i dusiłam na dość mocnym grzaniu do odparowania części wody. I już - gotowe.
Część do zjedzenia od razu a większą ilość włożyłam w słoiki.
Gorący sos wkładam do wyparzonych w piekarniku słoików (około 10 minut w 110*C), dokładnie zamykam i pasteryzuję w piekarniku w 125*C około 10-15 minut. Wyjmując z piekarnika dokładnie dokręcam pokrywki. Nigdy ich nie odwracam. Przechowuję w szafce w kuchni.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy