- Lis 13, 2005
- 9,427
- 3,140
- 113


Dziś zrobiłam nową porcję mojego ulubionego sosu pomidorowego.
Wzięłam około 1,5 kg podłużnych pomidorów i 3 duże cebule. Pomidory sparzyłam, wycięłam twarde części i obrałam ze skóry. Część pestek powyciągałam, ale nie wszystkie, potem pomidory pokroiłam w spore kawałki. Muszą być wyraźnie wyczuwalne, to nie może być papka. Wcześniej cebule pokroiłam w półplasterki (też odrzucałam twarde końcówki) i udusiłam na mieszance oliwy i oleju . Do podduszonej cebuli wrzuciłam przygotowane pomidory, posoliłam (dosyć dużo), popieprzyłam i troszeczkę dodałam cukru (zawsze dodaję do pomidorów) i dusiłam na dość mocnym grzaniu do odparowania części wody. I już - gotowe.
Część do zjedzenia od razu a większą ilość włożyłam w słoiki.
Gorący sos wkładam do wyparzonych w piekarniku słoików (około 10 minut w 110*C), dokładnie zamykam i pasteryzuję w piekarniku w 125*C około 10-15 minut. Wyjmując z piekarnika dokładnie dokręcam pokrywki. Nigdy ich nie odwracam. Przechowuję w szafce w kuchni.