Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos ze świeżych pomidorów z cebulą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1752756" data-attributes="member: 956"><p>[ATTACH]114925[/ATTACH] [ATTACH]114924[/ATTACH]</p><p></p><p>Dziś zrobiłam nową porcję mojego ulubionego sosu pomidorowego.</p><p>Wzięłam około 1,5 kg podłużnych pomidorów i 3 duże cebule. Pomidory sparzyłam, wycięłam twarde części i obrałam ze skóry. Część pestek powyciągałam, ale nie wszystkie, potem pomidory pokroiłam w spore kawałki. Muszą być wyraźnie wyczuwalne, to nie może być papka. Wcześniej cebule pokroiłam w półplasterki (też odrzucałam twarde końcówki) i udusiłam na mieszance oliwy i oleju . Do podduszonej cebuli wrzuciłam przygotowane pomidory, posoliłam (dosyć dużo), popieprzyłam i troszeczkę dodałam cukru (zawsze dodaję do pomidorów) i dusiłam na dość mocnym grzaniu do odparowania części wody. I już - gotowe.</p><p>Część do zjedzenia od razu a większą ilość włożyłam w słoiki.</p><p>Gorący sos wkładam do wyparzonych w piekarniku słoików (około 10 minut w 110*C), dokładnie zamykam i pasteryzuję w piekarniku w 125*C około 10-15 minut. Wyjmując z piekarnika dokładnie dokręcam pokrywki. Nigdy ich nie odwracam. Przechowuję w szafce w kuchni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1752756, member: 956"] [ATTACH]114925[/ATTACH] [ATTACH]114924[/ATTACH] Dziś zrobiłam nową porcję mojego ulubionego sosu pomidorowego. Wzięłam około 1,5 kg podłużnych pomidorów i 3 duże cebule. Pomidory sparzyłam, wycięłam twarde części i obrałam ze skóry. Część pestek powyciągałam, ale nie wszystkie, potem pomidory pokroiłam w spore kawałki. Muszą być wyraźnie wyczuwalne, to nie może być papka. Wcześniej cebule pokroiłam w półplasterki (też odrzucałam twarde końcówki) i udusiłam na mieszance oliwy i oleju . Do podduszonej cebuli wrzuciłam przygotowane pomidory, posoliłam (dosyć dużo), popieprzyłam i troszeczkę dodałam cukru (zawsze dodaję do pomidorów) i dusiłam na dość mocnym grzaniu do odparowania części wody. I już - gotowe. Część do zjedzenia od razu a większą ilość włożyłam w słoiki. Gorący sos wkładam do wyparzonych w piekarniku słoików (około 10 minut w 110*C), dokładnie zamykam i pasteryzuję w piekarniku w 125*C około 10-15 minut. Wyjmując z piekarnika dokładnie dokręcam pokrywki. Nigdy ich nie odwracam. Przechowuję w szafce w kuchni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos ze świeżych pomidorów z cebulą
Bottom