Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sosy do gotowanych warzyw*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 888125" data-attributes="member: 10341"><p>Chcesz podać coś naprawdę lekkiego? Wlej do garnka szklankę wody, wrzuć liść laurowy, kawałek laski cynamonu i ziele angielskie. Dodaj szczyptę soli i cukru. Gotuj pod przykryciem, aż powstanie aromatyczny wywar. Wtedy wrzuć warzywa (latem świeże, zimą mrożone), pokrojone na duże kawałki i gotuj przez 10 - 15 minut pod szczelnym przykryciem. Warzywa podaj lekko twarde, polane gorącym lub zimnym sosem. Dobrym dodatkiem, według &quot;Smaków i aromatów&quot; jest bagietka albo chrupiący czosnkowy tost, zapieczony z serem.</p><p><strong>SOS ZIELONY # pęczek szczypiorku</strong> # <strong>1/2 pęczka natki pietruszki # 5 gałązek bazylii # 2 jajka ugotowane na twardo # filiżanka gęstej kwaśnej śmietany# 250 ml jogurtu naturalnego # łyżeczka sosu Worcester # sól, pieprz</strong></p><p><strong></strong>Posiekaj zieleninę, ale nie miksuj, gdyż zioła będą gorzkie. Dodaj drobno posiekane jajka. Ubij śmietanę z jogurtem i sosem Worcester. Możesz dodać dla przełamania smaku szczyptę soli i pieprzu. Wlej do salaterki, wymieszaj wszystko i odstaw na kwadrans.</p><p></p><p><strong>TZATZIKI # 500 ml gęstego jogurtu naturalnego (grecki, bałkański) # świeży ogórek# 4 ząbki czosnku # łyżka białego octu winnego # łyżka oliwy #sól, pieprz</strong></p><p>Jeśli nie mamy gęstych jogurtów bałkańskich lub greckich, to zwykły gęsty jogurt wylewamy na kwadrans na filtr od kawy położiny na sitku. Niech ścieknie z niego trochę wody. W tym czasie obieramy ogórek, wydrążamy nasiona i miąższ ucieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, uciskamy łyżką. Czosnek drobno siekamy. Mieszamy jogurt z octem, oliwą, czosnkeim i ogórkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.</p><p></p><p><strong>GORĄCY SOS SEROWY # 20 dkg sera danish blue (gorgonzola, rokpol) # 150 ml śmietanki 18% # łyżka masła # szczypta zmielonej gałki muszkatołowej # natka pietruszki # sól i pieprz</strong></p><p><strong></strong>Roztapiamy w rondelku masło razem z rozkruszonym serem. Wlewamy śmietankę, wsypujemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu 2 - 3 minuty, aż powstanie gładki sos. Wsypać natkę pietruszki ( 1 łyżkę) i sos gotowy.</p><p></p><p><strong>SOS HOLENDERSKI # 10 dkg masła # 3 żółtka # 2 - 3 łyżki soku cytrynowego # sól i biały pieprz</strong></p><p><strong></strong>Na garnku, w którym lekko wrze woda, ustawiamy metalową miskę. Mieszamy żółtka z 2 łyżkami wody i wlewamy do miski. Ubijamy trzepaczką, aż zgęstnieją. Wtedy zdejmujemy z ognia i, ciągle ubijając, wlewamy po trochu wcześniej roztopione masło. Gdy zrobi się puszysty krem, sos jest prawie gotowy, Trzeba jeszcze wlać sok cytrynowy, przyprawić solą i pieprzem. Jest to klasyczny sos do wszystkich warzyw. Mozna urozmaicać jego smak, dodając świeże zioła, choć mnie najbardziej smakuje wersja klasyczna , nie zkłócona innymi smakami.</p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 888125, member: 10341"] Chcesz podać coś naprawdę lekkiego? Wlej do garnka szklankę wody, wrzuć liść laurowy, kawałek laski cynamonu i ziele angielskie. Dodaj szczyptę soli i cukru. Gotuj pod przykryciem, aż powstanie aromatyczny wywar. Wtedy wrzuć warzywa (latem świeże, zimą mrożone), pokrojone na duże kawałki i gotuj przez 10 - 15 minut pod szczelnym przykryciem. Warzywa podaj lekko twarde, polane gorącym lub zimnym sosem. Dobrym dodatkiem, według "Smaków i aromatów" jest bagietka albo chrupiący czosnkowy tost, zapieczony z serem. [B]SOS ZIELONY # pęczek szczypiorku[/B] # [B]1/2 pęczka natki pietruszki # 5 gałązek bazylii # 2 jajka ugotowane na twardo # filiżanka gęstej kwaśnej śmietany# 250 ml jogurtu naturalnego # łyżeczka sosu Worcester # sól, pieprz [/B]Posiekaj zieleninę, ale nie miksuj, gdyż zioła będą gorzkie. Dodaj drobno posiekane jajka. Ubij śmietanę z jogurtem i sosem Worcester. Możesz dodać dla przełamania smaku szczyptę soli i pieprzu. Wlej do salaterki, wymieszaj wszystko i odstaw na kwadrans. [B]TZATZIKI # 500 ml gęstego jogurtu naturalnego (grecki, bałkański) # świeży ogórek# 4 ząbki czosnku # łyżka białego octu winnego # łyżka oliwy #sól, pieprz[/B] Jeśli nie mamy gęstych jogurtów bałkańskich lub greckich, to zwykły gęsty jogurt wylewamy na kwadrans na filtr od kawy położiny na sitku. Niech ścieknie z niego trochę wody. W tym czasie obieramy ogórek, wydrążamy nasiona i miąższ ucieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, uciskamy łyżką. Czosnek drobno siekamy. Mieszamy jogurt z octem, oliwą, czosnkeim i ogórkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na 10 minut do lodówki. [B]GORĄCY SOS SEROWY # 20 dkg sera danish blue (gorgonzola, rokpol) # 150 ml śmietanki 18% # łyżka masła # szczypta zmielonej gałki muszkatołowej # natka pietruszki # sól i pieprz [/B]Roztapiamy w rondelku masło razem z rozkruszonym serem. Wlewamy śmietankę, wsypujemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu 2 - 3 minuty, aż powstanie gładki sos. Wsypać natkę pietruszki ( 1 łyżkę) i sos gotowy. [B]SOS HOLENDERSKI # 10 dkg masła # 3 żółtka # 2 - 3 łyżki soku cytrynowego # sól i biały pieprz [/B]Na garnku, w którym lekko wrze woda, ustawiamy metalową miskę. Mieszamy żółtka z 2 łyżkami wody i wlewamy do miski. Ubijamy trzepaczką, aż zgęstnieją. Wtedy zdejmujemy z ognia i, ciągle ubijając, wlewamy po trochu wcześniej roztopione masło. Gdy zrobi się puszysty krem, sos jest prawie gotowy, Trzeba jeszcze wlać sok cytrynowy, przyprawić solą i pieprzem. Jest to klasyczny sos do wszystkich warzyw. Mozna urozmaicać jego smak, dodając świeże zioła, choć mnie najbardziej smakuje wersja klasyczna , nie zkłócona innymi smakami. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sosy do gotowanych warzyw*
Top
Bottom