Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sosy serowe*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 868125" data-attributes="member: 10341"><p>Przepisy pochodzą z miesięcznika Ty i Ja i mają różnorakie zastosowanie, a umieściłam je pod jednym tytułem, ponieważ oba mają serowe pochodzenie. </p><p><strong>Uniwersalny i łatwy sos serowy. </strong></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>4 dkg masła</p><p>4 dkg mąki</p><p>1/4 litra rosołu (może być z kostki)</p><p>1/4 litra mleka</p><p>15 dkg utartego żółtego sera (gouda, ementaler)</p><p>sok cytrynowy i sól do smaku.</p><p></p><p>Z masła i mąki robimy jasna zasmażkę, którą rozprowadzamy mlekiem i rosołem. Po 10 minutach gotowania dodajemy utarty ser. Gdy ser się rozpuści sos przysmaczamy sokiem cytrynowym i solą i podajemy do potraw z makaronu, ryb oraz jaj. </p><p></p><p><strong>Sos kremowy do jarzyn</strong></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>25 dkg sera topionego o naturalnym smaku</p><p>1/4 litra gorącego mleka</p><p>1 surowe żółtko</p><p>odrobina soku cytrynowego</p><p>szczypta pieprzu</p><p></p><p>W gorącym mleku rozpuszczamy ser topiony, przyprawiamy odrobiną soku cytrynowego, szczyptą pieprzu i ewentualnie zaciągamy surowym żółtkiem. Sosem tym polewamy: kalafiory, uduszone w niewielkiej ilości wody pory, a nawet szparagi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 868125, member: 10341"] Przepisy pochodzą z miesięcznika Ty i Ja i mają różnorakie zastosowanie, a umieściłam je pod jednym tytułem, ponieważ oba mają serowe pochodzenie. [B]Uniwersalny i łatwy sos serowy. [/B] [B]Składniki[/B] 4 dkg masła 4 dkg mąki 1/4 litra rosołu (może być z kostki) 1/4 litra mleka 15 dkg utartego żółtego sera (gouda, ementaler) sok cytrynowy i sól do smaku. Z masła i mąki robimy jasna zasmażkę, którą rozprowadzamy mlekiem i rosołem. Po 10 minutach gotowania dodajemy utarty ser. Gdy ser się rozpuści sos przysmaczamy sokiem cytrynowym i solą i podajemy do potraw z makaronu, ryb oraz jaj. [B]Sos kremowy do jarzyn Składniki[/B] 25 dkg sera topionego o naturalnym smaku 1/4 litra gorącego mleka 1 surowe żółtko odrobina soku cytrynowego szczypta pieprzu W gorącym mleku rozpuszczamy ser topiony, przyprawiamy odrobiną soku cytrynowego, szczyptą pieprzu i ewentualnie zaciągamy surowym żółtkiem. Sosem tym polewamy: kalafiory, uduszone w niewielkiej ilości wody pory, a nawet szparagi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sosy serowe*
Bottom