Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sosy świąteczne*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 782060" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Przepisy zaczerpnięte</span> z miesięczników &quot;Kuchnia&quot; oraz &quot;Ty i Ja&quot;.</p><p></p><p><strong>Sos chrzanowy z rodzynkami i migdałami</strong></p><p><strong></strong>2 korzenie chrzanu długości ok. 20 cm.</p><p>1 łyżka cukru</p><p>ćwierć łyżeczki soli</p><p>4 łyżki octu z jabłek lub białego octu winnego</p><p>pół szklanki śmietanki kremowej</p><p>1 czubata łyżka cukru pudru</p><p>łyżka rodzynek</p><p>skórka otarta z cytryny</p><p>łyżka obranych i posiekanych migdałów</p><p></p><p>Chrzan, jeśli jest zwiędły, moczymy w lodowatej wodzie, bo jędrny uciera się szybciej i lepiej. Trzemy go na drobnej tarce wprost do miseczki z wodą zakwaszoną łyżką octu. Dodajemy cukier i sól, wlewamy pół szklanki wrzącej wody. Odcedzamy. Ocet jabłkowy lub winny mieszamy z filiżanką wrzącej wody, cukrem pudrem i mieszamy z chrzanem. Tak przygotowany chrzan wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem mieszamy chrzan z ubitą śmietanką (można dodać łyżeczkę cukru, będzie łagodniejszy), namoczonymi w gorącej wodzie rodzynkami i skórką otartą z cytryny. Posypujemy siekanymi migdałami i wkładamy do szklanego pucharka lub małej salaterki.</p><p></p><p><strong>Klasyczny sos tatarski</strong></p><p>1 szklanka majonezu</p><p>2 jajka ugotowane na twardo</p><p>4 korniszony</p><p>1 mała cebulka</p><p>2 łyżeczki kaparów</p><p>szczypiorek</p><p>cukier, sól, pieprz</p><p></p><p>Do majonezu dodajemy drobno posiekane jajka, korniszony, cebulkę,szczypiorek i przyprawy według smaku. Kapary można zastąpić posiekanymi marynowanymi grzybkami, ewentualnie dodać do sosu łyżeczkę chrzanu.</p><p></p><p><strong>Sos cumberland</strong></p><p>1 pomarańcza</p><p>1 cytryna</p><p>1 słoiczek konfitury z czerwonych porzeczek ( ok. 20 dkg)</p><p>100 ml półwytrawnego czerwonego wina</p><p>łyżeczka musztardy</p><p>sól, szczypta imbiru</p><p>łyżka brandy lub koniaku</p><p></p><p>Cienko obraną skórkę z cytryny i pomarańczy (bez białego miąższu) drobno kroimy i gotujemy w winie z dodatkiem imbiru. Po 10 minutach wywar odstawiamy z ognia, dodajemy musztardę, sok z całej pomarańczy i połowy cytryny. Mieszamy z konfiturą porzeczkową (można przetrzeć przez sitko), doprawiamy solą (koniecznie), wlewamy koniak i przekładamy sos do słoika. Powinien dojrzewać co najmniej 2 dni. Podajemy na zimno do pasztetów, wędliny i pieczonych mięs oraz drobiu.</p><p></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25961" target="_blank">Sos andaluzyjski</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 782060, member: 10341"] [SIZE=10]Przepisy zaczerpnięte[/SIZE] z miesięczników "Kuchnia" oraz "Ty i Ja". [B]Sos chrzanowy z rodzynkami i migdałami [/B]2 korzenie chrzanu długości ok. 20 cm. 1 łyżka cukru ćwierć łyżeczki soli 4 łyżki octu z jabłek lub białego octu winnego pół szklanki śmietanki kremowej 1 czubata łyżka cukru pudru łyżka rodzynek skórka otarta z cytryny łyżka obranych i posiekanych migdałów Chrzan, jeśli jest zwiędły, moczymy w lodowatej wodzie, bo jędrny uciera się szybciej i lepiej. Trzemy go na drobnej tarce wprost do miseczki z wodą zakwaszoną łyżką octu. Dodajemy cukier i sól, wlewamy pół szklanki wrzącej wody. Odcedzamy. Ocet jabłkowy lub winny mieszamy z filiżanką wrzącej wody, cukrem pudrem i mieszamy z chrzanem. Tak przygotowany chrzan wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem mieszamy chrzan z ubitą śmietanką (można dodać łyżeczkę cukru, będzie łagodniejszy), namoczonymi w gorącej wodzie rodzynkami i skórką otartą z cytryny. Posypujemy siekanymi migdałami i wkładamy do szklanego pucharka lub małej salaterki. [B]Klasyczny sos tatarski[/B] 1 szklanka majonezu 2 jajka ugotowane na twardo 4 korniszony 1 mała cebulka 2 łyżeczki kaparów szczypiorek cukier, sól, pieprz Do majonezu dodajemy drobno posiekane jajka, korniszony, cebulkę,szczypiorek i przyprawy według smaku. Kapary można zastąpić posiekanymi marynowanymi grzybkami, ewentualnie dodać do sosu łyżeczkę chrzanu. [B]Sos cumberland[/B] 1 pomarańcza 1 cytryna 1 słoiczek konfitury z czerwonych porzeczek ( ok. 20 dkg) 100 ml półwytrawnego czerwonego wina łyżeczka musztardy sól, szczypta imbiru łyżka brandy lub koniaku Cienko obraną skórkę z cytryny i pomarańczy (bez białego miąższu) drobno kroimy i gotujemy w winie z dodatkiem imbiru. Po 10 minutach wywar odstawiamy z ognia, dodajemy musztardę, sok z całej pomarańczy i połowy cytryny. Mieszamy z konfiturą porzeczkową (można przetrzeć przez sitko), doprawiamy solą (koniecznie), wlewamy koniak i przekładamy sos do słoika. Powinien dojrzewać co najmniej 2 dni. Podajemy na zimno do pasztetów, wędliny i pieczonych mięs oraz drobiu. [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25961"]Sos andaluzyjski[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sosy świąteczne*
Top
Bottom