Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sosy typu keczup
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 551830" data-attributes="member: 708"><p>Robię trzeci lub drugi rok, co roku szukam książki. Więcej nie będę.</p><p>Przepisy z książki Z.Zawistowskiej Przetwory domowe - Zwierciadło 1981rok</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>I Baza - przecier pomidorowy</strong></span></p><p></p><p>5 kg pomidorów</p><p>3 łyżki cukru</p><p>3 łyżeczki soli</p><p> Pomidory umyć, wkroić do garnka, utłuc jak ziemniaki i rozgotować. Przetrzeć, dodać sól i cukier, zagotować.</p><p>Wykorzystać do sosów, do zalewania nakłutych, całych pomidorów, zapasteryzować sam przez 20-25 minut.</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>II. Przecier z jabłek lub śliwek</strong></span></p><p></p><p>1 kg jabłek lub śliwek</p><p></p><p> Owoce umyć, oczyścić (usunąć pestki), zalać niewielką ilością wody i rozgotować. Przetrzeć i jeszcze 5 minut gotować. Pasteryzować 1/2 godziny</p><p></p><p><strong><span style="font-size: 26px">1. Sos pomidorowo-paprykowy</span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 26px"></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 26px"></span></strong><span style="font-size: 26px">1 litr przecieru-bazy</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg papryki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg cebuli</span></p><p><span style="font-size: 26px">3-4 ząbki czosnku (daję 6-7)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 ostra papryczka lub ostra papryka w proszku (do smaku)</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, cukier do smaku</span></p><p><span style="font-size: 26px">3-4 łyżki oliwy</span></p><p><span style="font-size: 26px">oliwa do zalania &quot;lustra&quot; w słoikach</span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span></p><p><span style="font-size: 26px">Paprykę, cebulę i czosnek oczyścić, rozdrobnić i udusić z oliwą i kilkoma łyżkami wrzątku. Przetrzeć. Dodać przecier pomidorowy, odparować do gęstości keczupu. Posolić, pocukrzyć do smaku (dodać ostrą paprykę w proszku, jeśli taka była). Napełnić słoiki, zalać powierzchnię oliwą. Pasteryzować j.w.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>2. Sos keczup</strong></span></p><p></p><p>1 litr przecieru-bazy</p><p>20 dag cebuli</p><p>20 dag selera</p><p>20 dag marchwi</p><p>1 główka czosnku</p><p>1 szklanka oliwy</p><p>kilkanaście goździków, pieprz, ziele angielskie, listek, estragon, sól, cukier</p><p></p><p> Przyprawy zmielić razem, Warzywa oczyścić, udusić, przetrzeć. Dodać przecier, doprawić, odparować <span style="font-size: 26px">do gęstości keczupu. Pasteryzować 15 minut.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>3. Sos keczup z jabłkami lub śliwkami</strong></span></p><p></p><p>3 litry przecieru-bazy</p><p>1 litr przecieru z jabłek lub węgierek</p><p>1 kg selera</p><p>3/4 kg cebuli</p><p>3 strączki ostrej papryki (lub w proszku)</p><p>listek, pieprz, ziele angielskie, gozdziki, sól, cukier</p><p>1 główka czosnku</p><p>10 dag oliwy</p><p>2-3 łyżki octu winnego (opcjonalnie)</p><p></p><p> Wykonanie jak wyżej, zagęścić do 1/2 objętości, pasteryzować 15 minut.</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>4. Sos &quot;indyjski&quot;</strong></span></p><p></p><p>1 litr przecieru-bazy</p><p>3/4 litra przecieru z jabłek</p><p>1 szklanka przecieru ze śliwek</p><p>30 dag cebuli</p><p>10 dag selera</p><p>10 dag pietruszki</p><p>1 główka czosnku</p><p>kilka goździków</p><p>1,5 łyżeczki cynamonu</p><p>1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej</p><p>ostra papryka w proszku (w tym roku dałam ostre curry)</p><p>pieprz, cukier, sól</p><p></p><p> Warzywa oczyścić, gotować wszystko razem. Zagęścić do połowy objętości</p><p>Doprawić czosnkiem i przyprawami. Pasteryzować 15 minut</p><p></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><strong><span style="font-size: 26px"></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 26px"></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 26px"></span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 551830, member: 708"] Robię trzeci lub drugi rok, co roku szukam książki. Więcej nie będę. Przepisy z książki Z.Zawistowskiej Przetwory domowe - Zwierciadło 1981rok [SIZE=12][B]I Baza - przecier pomidorowy[/B][/SIZE] 5 kg pomidorów 3 łyżki cukru 3 łyżeczki soli Pomidory umyć, wkroić do garnka, utłuc jak ziemniaki i rozgotować. Przetrzeć, dodać sól i cukier, zagotować. Wykorzystać do sosów, do zalewania nakłutych, całych pomidorów, zapasteryzować sam przez 20-25 minut. [SIZE=12][B]II. Przecier z jabłek lub śliwek[/B][/SIZE] 1 kg jabłek lub śliwek Owoce umyć, oczyścić (usunąć pestki), zalać niewielką ilością wody i rozgotować. Przetrzeć i jeszcze 5 minut gotować. Pasteryzować 1/2 godziny [B][SIZE=12]1. Sos pomidorowo-paprykowy [/SIZE][/B][SIZE=10]1 litr przecieru-bazy 1 kg papryki 1 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku (daję 6-7) 1 ostra papryczka lub ostra papryka w proszku (do smaku) sól, cukier do smaku 3-4 łyżki oliwy oliwa do zalania "lustra" w słoikach Paprykę, cebulę i czosnek oczyścić, rozdrobnić i udusić z oliwą i kilkoma łyżkami wrzątku. Przetrzeć. Dodać przecier pomidorowy, odparować do gęstości keczupu. Posolić, pocukrzyć do smaku (dodać ostrą paprykę w proszku, jeśli taka była). Napełnić słoiki, zalać powierzchnię oliwą. Pasteryzować j.w. [B]2. Sos keczup[/B][/SIZE] 1 litr przecieru-bazy 20 dag cebuli 20 dag selera 20 dag marchwi 1 główka czosnku 1 szklanka oliwy kilkanaście goździków, pieprz, ziele angielskie, listek, estragon, sól, cukier Przyprawy zmielić razem, Warzywa oczyścić, udusić, przetrzeć. Dodać przecier, doprawić, odparować [SIZE=10]do gęstości keczupu. Pasteryzować 15 minut. [B]3. Sos keczup z jabłkami lub śliwkami[/B][/SIZE] 3 litry przecieru-bazy 1 litr przecieru z jabłek lub węgierek 1 kg selera 3/4 kg cebuli 3 strączki ostrej papryki (lub w proszku) listek, pieprz, ziele angielskie, gozdziki, sól, cukier 1 główka czosnku 10 dag oliwy 2-3 łyżki octu winnego (opcjonalnie) Wykonanie jak wyżej, zagęścić do 1/2 objętości, pasteryzować 15 minut. [SIZE=12][B]4. Sos "indyjski"[/B][/SIZE] 1 litr przecieru-bazy 3/4 litra przecieru z jabłek 1 szklanka przecieru ze śliwek 30 dag cebuli 10 dag selera 10 dag pietruszki 1 główka czosnku kilka goździków 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej ostra papryka w proszku (w tym roku dałam ostre curry) pieprz, cukier, sól Warzywa oczyścić, gotować wszystko razem. Zagęścić do połowy objętości Doprawić czosnkiem i przyprawami. Pasteryzować 15 minut [SIZE=10] [/SIZE][B][SIZE=12] [/SIZE][/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sosy typu keczup
Top
Bottom