- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Southern Fried Chicken
12 Udek kurzaka
500 ml maślanki
Po 1 łyżce sosu z chili, soli i pieprzu
1l oleju
Pozatem:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Po łyżeczce soli, pieprzu kajeńskiego, papryki w proszku, czarnego pieprzu i rozmiażdżonych 3 ząbków czosnku.
1.Maślankę mieszamy i sosem z chili, solą i pieprzem. Marynujemy w niej przez 4 godziny udka.
2.Mąki mieszamy z wszystkimi przyprawami proszkiem do pieczenia i czosnkiem.
3.W garnku rozgrzewamy olej do 180 stopni. Kurczaka mocno otrząsamy z maślanki i obtaczamy w mące. Odstawiamy na 30 minut. Ponownie obtaczamy w mące i frytujemy przez ok 25 minut. ( po 15 minutach zmniejszamy temperaturę oleju do 160 stopni.
Ps1. Przepis jest na 4 osoby
Ps2. Udka frytujemy w dwóch porcjach. Jeżeli pierwsza porcja jest gotowa to przekładamy do piekarnika z 150 stopniami ciepła.

12 Udek kurzaka
500 ml maślanki
Po 1 łyżce sosu z chili, soli i pieprzu
1l oleju
Pozatem:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Po łyżeczce soli, pieprzu kajeńskiego, papryki w proszku, czarnego pieprzu i rozmiażdżonych 3 ząbków czosnku.
1.Maślankę mieszamy i sosem z chili, solą i pieprzem. Marynujemy w niej przez 4 godziny udka.
2.Mąki mieszamy z wszystkimi przyprawami proszkiem do pieczenia i czosnkiem.
3.W garnku rozgrzewamy olej do 180 stopni. Kurczaka mocno otrząsamy z maślanki i obtaczamy w mące. Odstawiamy na 30 minut. Ponownie obtaczamy w mące i frytujemy przez ok 25 minut. ( po 15 minutach zmniejszamy temperaturę oleju do 160 stopni.
Ps1. Przepis jest na 4 osoby
Ps2. Udka frytujemy w dwóch porcjach. Jeżeli pierwsza porcja jest gotowa to przekładamy do piekarnika z 150 stopniami ciepła.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: