Nie jest to raczej danie włoskie , taka polska warjacja na temat spagetti. Jest bardzo sycace i pyszne (niestety też kaloryczne).
składniki:
łyżka oleju
ok. 10 dkg boczku wędzonego cieniutko pokrojonego (świetnie nadaje się paczkowany, dobrej jakości)
4-5 ząbków czosnku
1 opakowanie śmmietany gęstej ( ja daję "szefa kuchni" 22%)
ok 33ml bulionu z kostki
łyżka mąki
pieprz (ja daję czarny ale może byc biały)
sól (jeżeli potrzeba, bo boczek i bulion są słone)
natka pietruszki
spagetti (ok3/4 paczki 500g)
wykonanie:
na głęboką patelnię najlepiej teflonową wlac olej. Na rozgrzany olej wrzucic pokrojony w paseczki boczek, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak się podsmażą to wyjąc je z patelni łyżką cedzakową i odsączyc z tłuszczu na papierze. Wsypac mąkę i zasmażyc, następnie wlac powoli bulion i dokładnie rozmieszac aby nie było grudek. Dodac śmietanę, wymieszac i na małym ogniu gotowac ok 15 min aż sos zgęstnieje. Popieprzyc (ja daję dużo pieprzu) i ewentualnie posolic. Ugotowac spagetti al dente i dodac do sosu, wymieszac. Rozłożyc na talerze, posypac boczkiem i natką pietruszki.
składniki:
łyżka oleju
ok. 10 dkg boczku wędzonego cieniutko pokrojonego (świetnie nadaje się paczkowany, dobrej jakości)
4-5 ząbków czosnku
1 opakowanie śmmietany gęstej ( ja daję "szefa kuchni" 22%)
ok 33ml bulionu z kostki
łyżka mąki
pieprz (ja daję czarny ale może byc biały)
sól (jeżeli potrzeba, bo boczek i bulion są słone)
natka pietruszki
spagetti (ok3/4 paczki 500g)
wykonanie:
na głęboką patelnię najlepiej teflonową wlac olej. Na rozgrzany olej wrzucic pokrojony w paseczki boczek, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak się podsmażą to wyjąc je z patelni łyżką cedzakową i odsączyc z tłuszczu na papierze. Wsypac mąkę i zasmażyc, następnie wlac powoli bulion i dokładnie rozmieszac aby nie było grudek. Dodac śmietanę, wymieszac i na małym ogniu gotowac ok 15 min aż sos zgęstnieje. Popieprzyc (ja daję dużo pieprzu) i ewentualnie posolic. Ugotowac spagetti al dente i dodac do sosu, wymieszac. Rozłożyc na talerze, posypac boczkiem i natką pietruszki.