Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
spagetti czosnkowo-boczkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ela-c" data-source="post: 143625" data-attributes="member: 561"><p>Nie jest to raczej danie włoskie , taka polska warjacja na temat spagetti. Jest bardzo sycace i pyszne (niestety też kaloryczne).</p><p></p><p>składniki:</p><p>łyżka oleju</p><p>ok. 10 dkg boczku wędzonego cieniutko pokrojonego (świetnie nadaje się paczkowany, dobrej jakości)</p><p>4-5 ząbków czosnku</p><p>1 opakowanie śmmietany gęstej ( ja daję "szefa kuchni" 22%)</p><p>ok 33ml bulionu z kostki</p><p>łyżka mąki</p><p>pieprz (ja daję czarny ale może byc biały)</p><p>sól (jeżeli potrzeba, bo boczek i bulion są słone)</p><p>natka pietruszki</p><p>spagetti (ok3/4 paczki 500g)</p><p></p><p>wykonanie:</p><p>na głęboką patelnię najlepiej teflonową wlac olej. Na rozgrzany olej wrzucic pokrojony w paseczki boczek, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak się podsmażą to wyjąc je z patelni łyżką cedzakową i odsączyc z tłuszczu na papierze. Wsypac mąkę i zasmażyc, następnie wlac powoli bulion i dokładnie rozmieszac aby nie było grudek. Dodac śmietanę, wymieszac i na małym ogniu gotowac ok 15 min aż sos zgęstnieje. Popieprzyc (ja daję dużo pieprzu) i ewentualnie posolic. Ugotowac spagetti al dente i dodac do sosu, wymieszac. Rozłożyc na talerze, posypac boczkiem i natką pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ela-c, post: 143625, member: 561"] Nie jest to raczej danie włoskie , taka polska warjacja na temat spagetti. Jest bardzo sycace i pyszne (niestety też kaloryczne). składniki: łyżka oleju ok. 10 dkg boczku wędzonego cieniutko pokrojonego (świetnie nadaje się paczkowany, dobrej jakości) 4-5 ząbków czosnku 1 opakowanie śmmietany gęstej ( ja daję "szefa kuchni" 22%) ok 33ml bulionu z kostki łyżka mąki pieprz (ja daję czarny ale może byc biały) sól (jeżeli potrzeba, bo boczek i bulion są słone) natka pietruszki spagetti (ok3/4 paczki 500g) wykonanie: na głęboką patelnię najlepiej teflonową wlac olej. Na rozgrzany olej wrzucic pokrojony w paseczki boczek, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak się podsmażą to wyjąc je z patelni łyżką cedzakową i odsączyc z tłuszczu na papierze. Wsypac mąkę i zasmażyc, następnie wlac powoli bulion i dokładnie rozmieszac aby nie było grudek. Dodac śmietanę, wymieszac i na małym ogniu gotowac ok 15 min aż sos zgęstnieje. Popieprzyc (ja daję dużo pieprzu) i ewentualnie posolic. Ugotowac spagetti al dente i dodac do sosu, wymieszac. Rozłożyc na talerze, posypac boczkiem i natką pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
spagetti czosnkowo-boczkowe
Bottom